Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Mesajul ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Marinei: Securitatea regiunii Mării Negre este vitală în asigurarea securității noastre, a tuturor

Mesajul ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Marinei: Securitatea regiunii Mării Negre este vitală în asigurarea securității noastre, a tuturor

Un articol de: Traian Avarvarei - 14 Aug 2020, 17:28
Mesajul ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Marinei: Securitatea regiunii Mării Negre este vitală în asigurarea securității noastre, a tuturor Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Ziua Marinei va fi sărbătorită și anul acesta, chiar dacă cu restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus.  Exercițiile cu care publicul a fost obișnuit an de an vor fi vor fi restrânse de această dată iar toți participanții, fie că vorbim despre invitați sau oficialități, care vor asista la manifestații vor trebui să poarte măști, așa cum a declarat pentru B1.RO colonelul Corneliu Pavel, Şef Birou informare și relații publice din cadrul Statului Major al Forțelor Navale.

La evenimentul de la Constanța vor participa ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, dar și președintele Klaus Iohannis.


 

 

Ziua Marinei, sărbătoită în condiții de pandemie de Covid-19

 


 

Ediția 2020 a acestei sărbători este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române și, spre deosebire de alți ani, se desfășoară, cu precădere, în mediul online, pe paginile Facebook ale Ministerului Apărării Naționale și Forțelor Navale Române.

La Constanța, va avea loc o scurtă ceremonie militară și religioasă, organizată în format restrâns în Portul Militar Constanța, fără participarea publicului, iar exercițiile demonstrative de pe mare se vor desfășura în interiorul portului Constanța și în larg, în rada exterioară a acestuia.

Defilarea navelor, pe mare, de la Constanța la Midia, va putea fi urmărită de publicul care se va afla pe plajele din Constanța, Mamaia și Năvodari sau pe faleza din Constanța, între orele  11.30 și 13.30, iar navele militare fluviale vor putea fi admirate pe Dunăre, la Brăila și la Tulcea, între orele 10.00 și 11.00.UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

În cadrul manifestărilor vor evolua și aeronave ale Forțelor Aeriene Române - avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, aparținând Bazei 86 Aeriene „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și elicoptere IAR-330 Puma, aparținând Bazei 57 Aeriene - care vor simula misiuni de acoperire aeriană și inserție și misiuni specifice împotriva navelor de suprafață.

 Porturile Brăila, Galați, Tulcea și Sulina vor fi survolate de aeronave IAR-99 Șoim, aparținând Bazei 95 Aeriene „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”.


 


 

Preşedintele Klaus Iohannis participă la festivităţile organizate de Ziua Marinei Române


 


 

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, sâmbătă, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române organizate la Constanţa. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului va participa la festivităţile din Portul Militar Constanţa începând cu ora 9,55.

Șeful statului va transmite un mesaj marinarilor, dar și tuturor românilor în cadrul acestei ceremonii.

Amintim cu acest prilej șcă pe pagina oficială de Facebook a Forţelor Navale au fost lansate, pe 5 august, concursurile tematice "Marea în culori" (concurs de fotografie digitală) şi "Ce fac Forţele Navale Române pentru tine?", precum şi proiectele virtuale "Lecţia de istorie", "Oameni în uniformă de marină" şi "Portret de marinar, schimb de generaţii", care oferă publicului posibilitatea de a interacţiona şi de a-i cunoaşte mai bine pe marinarii militari.


 

 

Mesajul ministrului Apărării Naționale cu prilejul Zilei Marinei Române

 

 

‘’Ziua Marinei Române îmi oferă plăcutul prilej să adresez salutul meu tuturor celor care slujesc Patria cu devotament și dăruire - profesioniști care au purtat drapelul României la catarg pe mările și oceanele lumii. Transmit felicitări marinarilor și celor care şi-au slujit Patria cu onoare, curaj și angajament în misiunile desfășurate în apele teritoriale și în întreaga lume ‘’, transmite Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale.

Acesta amintește că a susținut înzestrarea şi modernizarea acestei categorii de forţe și că va constribui în continuare la consacrarea pe plan extern a Forțelor Navale Române.

‘’Regiunea Mării Negre are o importanță strategică deosebită nu numai pentru țara noastră, dar și pentru întregul spațiu euroatlantic. Securitatea acestei zone, marcată de provocări complexe și în continuă evoluție, este vitală în asigurarea securității noastre, a tuturor.

Pe fondul recentelor evoluții din Bazinul Mării Negre, Alianța Nord-Atlantică acționează  pentru întărirea capacităților de ripostă și descurajare într-un mod bine calculat. Securitatea în regiunea Mării Negre şi pe flancul estic se reflectă direct asupra securității euroatlantice. Regiunea extinsă a Mării Negre trebuie să fie una stabilă, democratică și prosperă, care să fie strâns conectată la structurile europene și euroatlantice.

Asigurarea securității la Marea Neagră are nevoie de o abordare cuprinzătoare, coerentă și coordonată, la toate nivelurile, care să acopere, pe lângă domeniul militar, și aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu și, foarte important, reziliența societății’’, spune Nicolae Ciucă.

Ministrul Apărării aduce totodată un omagiu celor căzuți la datorie și le mulțumește marinarilor și familiilor acestora pentru cum și-au slujit patria.

‘În semn de prețuire și respect pentru înaintași, se cuvine ca, acum, la ceas aniversar, să aducem un pios omagiu tuturor celor care și-au dedicat viața acestei nobile meserii și care s-au jertfit pentru gloria pavilionului național.

Doresc, totodată, să le transmit familiilor tuturor marinarilor, multă sănătate, bucurii şi realizări în activitatea viitoare.

În calitate de ministru al apărării, mă alătur unei națiuni recunoscătoare, mulțumind marinarilor militari și tuturor celor care servesc în Forţele Navale Române pentru dedicarea, profesionalismul şi disponibilitatea inegalabilă de a servi Drapelul Naţional. Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze şi fie ca Dumnezeu să binecuvânteze întotdeauna Patria noastră, România!

Sfânta Fecioară Maria, să vă însoțească și să vă ocrotească, oriunde vă veți afla!

La mulți ani și bun cart înainte!’, conchide Ciucă.

Citeşte mai multe despre:   Ziua Marinei Romane,   Sfânta Maria,   Stiri Constanta,   mapn,   Nicolae Ciuca,   Klaus Iohannis