Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministerul Afacerilor Externe a subliniat importanța Parteneriatului Estic, la Bruxelles

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat importanța Parteneriatului Estic, la Bruxelles

Un articol de: Redacția B1.ro - 14 Mai 2019, 21:43
Ministerul Afacerilor Externe a subliniat importanța Parteneriatului Estic, la Bruxelles Politică

Teodor Meleșcanu, ministerul Afacerilor Externe, a participat marţi, la Bruxelles, la Conferinţa aniversară la nivel înalt a Parteneriatului Estic (PaE), cu ocazia marcării a 10 ani de la lansarea acestuia, relatează Agerpres citând un comunicat al instituției.

Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă, sub auspiciile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, și a avut ca obiectiv discutarea meritelor şi a principalelor realizări ale Parteneriatului în cei 10 ani de existenţă, precum şi lansarea unei dezbateri ample cu privire la posibilităţile de dezvoltare a acestei importante platforme de cooperare dintre UE şi partenerii săi estici.

La eveniment au participat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înalţi oficiali din cele şase state partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina), comisari europeni şi reprezentanţi ai mediilor diplomatice, academice şi ai societăţii civile.

În intervenţia sa în deschiderea conferinţei, ministrul Afacerilor Externe a subliniat importanţa Parteneriatului Estic pentru consolidarea relaţiilor Uniunii Europene cu statele din vecinătatea estică, punctând, totodată, cele mai relevante evoluţii înregistrate în acest cadru şi beneficiile PaE pentru UE şi statele partenere deopotrivă.

În raport cu principalele obiective ale preşedinţiei române la Consiliul UE, ministrul Teodor Meleşcanu s-a referit la atenţia acordată implementării obiectivelor concrete incluse pe Agenda PaE pentru 2020, cu accent pe conectivitate în domeniile digital, energie şi transport, promovării beneficiilor generate în folosul cetăţeanului şi creşterii sprijinului public şi politic pentru această iniţiativă. Demnitarul român a accentuat că aniversarea celor 10 ani de PaE „reprezintă un efort comun, ajuns la maturitate, care oferă un cadru solid de cooperare şi care sprijină procesele de modernizare şi transformare în vecinătatea estică", arată sursa citată.

Ministrul Teodor Meleşcanu s-a referit şi la necesitatea extinderii dezbaterii cu privire la perspectivele PaE post-2020, exprimând susţinerea pentru un proces de reflecţie cuprinzător şi aprofundat care să determine agenda strategică viitoare comună, care să motiveze continuarea eforturilor partenerilor, strângerea legăturilor dintre aceştia şi UE, precum şi valorificarea oportunităţilor oferite în beneficiul cetăţenilor.

PaE reprezintă o prioritate importantă pentru Preşedinţia română a Consiliului UE, în cadrul agendei de politică externă a UE, în contextul marcării, în mai 2019, a 10 ani de la lansarea acestei iniţiative.

În acest sens, Preşedinţia română a Consiliului UE a asumat ca principale direcţii de acţiune, în sprijinul activităţii SEAE şi a Comisiei Europene (DGNEAR): promovarea agendei concrete a PaE pentru orizontul 2020, cu accent pe aspectele de conectivitate; creşterea vizibilităţii iniţiativei prin organizarea de evenimente publice (peste 20 în prima jumătate a anului 2019); iniţierea unui proces aprofundat de reflecţie asupra viitorului PAE. Aceste direcţii au fost prezentate de ministrul Teodor Meleşcanu cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe UE (Gymnich) de la Bucureşti, 31 ianuarie - 1 februarie 2019.

Organizarea unor ample evenimente aniversare la Bruxelles, luni şi marţi, a reprezentat un obiectiv sprijinit de Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, ca demers important pentru promovarea obiectivelor PaE. 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Afacerilor Externe (MAE),   Parteneriatul Estic