Surse: Ministerul Apărării se pregătește să anuleze licitația pentru corvete printr-un artificiu bugetar. Consiliul de Achiziții ar urma să diminueze bugetul alocat proiectului

Surse: Ministerul Apărării se pregătește să anuleze licitația pentru corvete printr-un artificiu bugetar. Consiliul de Achiziții ar urma să diminueze bugetul alocat proiectului
Foto: pixabay.com

Procedura de selecție a constructorului de corvete pentru Armata Română ar putea fi anulată pe 22 aprilie, când ar urma să aibă loc o ședință a Consiliului de Achiziții din Ministerul Apărării, informează Newsweek România, care citează mai multe surse.

Deși nu este o structură cu notorietate, acest Consiliu (CODA) are un rol extrem de important, căciia decizii esențiale pentru programele de înzestrare ale Armatei Române.

Pe 22 aprilie, Consiliul ar urma să se întrunească pentru a stabili diminuarea bugetului pentru construcția de corvete, de la 1,3 miliarde de euro, fără TVA, la un miliard de euro, fără TVA. Motivul invocat ar urma să fie acela că suma stabilită inițial a fost decisă fără încuviințarea conducerii Ministerului Apărării.

„Am fost întrebat dacă informațiile scurse în presă sunt corecte și am spus că da, aceea este ordinea vizavi de preț. Nu m-am antepronunțat. Criteriile de atribuire pentru un astfel de contract nu sunt doar cele care privesc strict prețul cel mai mic. Mai sunt 30% caracteristicile tehnice, 40% integrarea în industria noastră și așa mai departe”, a spus Gabriel Leș, Ministrul Apărării, pe 18 aprilie, conform Hotnews.

Cu toate acestea, conform procedurii lansate de Romtehnica, odată calificați constructorii în etapa a doua când se depun ofertele finale, atribuirea contractului se va face după criteriul de atribuire „prețul cel mai scăzut al ofertei stabilită după etapa de dialog” (A.3/4.), or etapa de dialog s-a încheiat încă de anul trecut, dinaintea depunerii ofertelor finale, a mai arătat sursa citată.

„Va veni în termen scurt cu o soluție. Eu sper să fie maxim două-trei săptămâni. Vom anunța soluția. Vom vedea care va fi, este o comisie de licitație formată din specialiști și ei vor veni să spună care este soluția”, a completat ministrul.

Întrebat dacă soluția poate fi anunțarea unui câștigător sau, din contră, anularea licitației, Gabriel Leș a răspuns: „Bineînțeles!”.

Naval Group (Franța), Damen (Olanda) și Fincantieri (Italia) sunt cei trei competitori. Potrivit informațiilor apărute în presă, Naval Group a câștigat licitația, cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro.

De altfel, la finalul lui martie, chiar Gabriel Leş a lăsat de înţeles că Naval Group ar fi câştigătorul.

”Nu, ar trebui anunțat câștigătorul. Din păcate, a apărut și-n presă, se știe tot, ordinea, poziționarea celor trei competitori. În funcție de decizia care se va lua la Departamentul pentru Armament, să vină cu o propunere de decizie cât mai repede”, spune Leş în 26 martie. (Detalii AICI)

Acum, ministru a întors această declaraţii şi a afirmat că ceea ce a spus este doar că există o ordine a ofertelor.

„Am fost întrebat dacă informațiile scurse în presă sunt corecte și am spus că da, aceea este ordinea vizavi de preț. Nu m-am antepronunțat. Criteriile de atribuire pentru un astfel de contract nu sunt doar cele care privesc strict prețul cel mai mic. Mai sunt 30% caracteristicile tehnice, 40% integrarea în industria noastră și așa mai departe.”, a spus Gabriel Leș în conferinţa de joi.

Reamintim, în acest context, că patronul Șantierului Naval Constanța a lansat un avertisment foarte dur. Mai exact, Gheorghe Bosânceanu a susținut că este câștigătorul procedurii de selecție ca parte a consorțiului în care este asociat cu Naval Group din Franța, în condițiile celei mai bune oferte financiare şi avertizat factorii de decizie care sunt implicați în organizarea licitației că riscă închisoarea în cazul în care nu respectă criteriile impuse de Guvern.

“Suntem câștigători, trebuie să fim invitați ca să semnăm contractul. Am fost clar. Sau unii oameni vor să intre în pușcărie? Depinde. Vor să stea în libertate sau vor să intre în pușcărie. Pentru că stabilesc regulile jocului, aprobă o hotărâre de guvern, organizează o licitație, de fapt un dialog competitiv, stabilit de hotărârea de guvern și de criteriile din anexe. După ce au văzut că se pare că au câștigat cei care nu ar fi vrut ei să câștige, sau nu au câștigat cei care ar vrut ei să câștige, nu știu cum să facă ca să iasă dintr-o competiție pe care au organizat-o ei. Asta e bătaie de joc!”, a arătat Bosânceanu. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe