Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministerul Finanțelor propune majorarea plafonului pentru împrumuturi pe pieţele externe

Ministerul Finanțelor propune majorarea plafonului pentru împrumuturi pe pieţele externe

Un articol de: Redacția B1.ro - 15 Apr 2019, 19:23
Foto Inquam Photos Politică

Ministerul Finanţelor propune majorarea cu 4 miliarde de euro a Programului MTN, de la 27 la 31 miliarde de euro, pentru acoperirea nevoilor de finanţare de pe pieţele externe, pentru perioada 2019-2020.

Ministerul invocă printre argumente necesitatea continuării consolidării rezervei financiare în valută a trezoreriei, pentru a proteja finanţele publice de eventualele şocuri externe care ar putea determina creşterea dobânzilor titlurilor de stat pe piaţa internă. Instituția mai susține ridicarea plafonului și pentru acoperirea deficitului bugetar și refinanţarea datoriei publice.

“Pentru acoperirea nevoilor de finanţare de pe pieţele externe pentru perioada 2019-2020 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 0,022 miliarde euro se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 4 miliarde euro. Facem menţiunea că în perioada 2019-2020 vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 3,5 miliarde euro (1,5 miliarde EUR în noiembrie 2019 şi 2 miliarde euro în septembrie 2020). Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadenţe sunt la finalul fiecărui an, iar emisiunile noi de euroobligaţiuni se realizează în funcţie de condiţiile de piaţă, cel mai probabil în prima parte a anului şi în al treilea trimestru”, transmite Ministerul.


 

Citeşte mai multe despre:   ministerul finantelor,   eugen teodorovici
 
 
 
Loading...