Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministrul Culturii vrea pesedizarea presei din România: Atac în Parlament pentru controlul Agerpres

Ministrul Culturii vrea pesedizarea presei din România: Atac în Parlament pentru controlul Agerpres

Un articol de: - 12 Oct 2017, 13:06
Ministrul Culturii vrea pesedizarea presei din România: Atac în Parlament pentru controlul Agerpres Politică

În vreme ce planurile lui Liviu Dragnea privind Justiția nu merg în ritmul pe care și l-ar fi dorit șeful PSD, procesul de pesedizarea a instituțiilor prinde viteză. Cel mai recent, PSD a pus ochii pe Agerpres.

Comisia de cultură a Senatului a aprobat schimbarea Legii Agerpres, iar unul dintre artizanii modificării este nimeni altul decât Lucian Romașcanu, ministrul PSD al Culturii, scrie Cătălin Tolontan, pe tolo.ro.

Faptul că Parlamentul poate schimba șefii televiziunii publice și ai radioului fără niciun criteriu duce la instabilitatea lor, la haos și la pierderi, susține jurnalistul. Iar situația se poate dovedi și mai dramatică la Agerpres, în comparație cu TVR și RRA, deoarece la Agerpres directorul general este ales pe un mandat fix, de cinci ani.

Problema nu e că Parlamentul numește șefii aceștor instituții, ci că îi numește la comandă politică, iar exemplul de rea practică în ceea ce privește TVR și RRA ne arată indicii clare despre ce paște Agerpres-ul.

Cu atât mai surprinzătoare este implicarea lui Romașcanu cu cât, în ciuda primirii sale la minister, el a trecut prin toate treptele unui manager de presă, are experiențe și la multinaționale precum Ringier, dar și la companii autohtone și înțelege presa foarte bine.

Prin această mișcare se încununează proiectul PSD de a controla informația din România, avertizează jurnalistul. 

”În condițiile în care numai Agerpres are 200 de jurnaliști, cât n-au televiziunile de știri!, aceste instituții publice vor însemna tot mai mult în anii viitori. Așa că schimbi legea doar ca să schimbi directorul, că asta e unica modificare. Media privată are mari probleme.Deja în 2017 au trecut pe pierderi și unele televiziuni importante care erau pe profit, o să se vadă asta în primăvara lui 2018, la listarea rezultatelor”, scrie Tolontan.

PSD oricum controlează ideatic numeroase canale private, dar asta nu-l mulțumește și-și continuă planul de ”etatizare a informației publice”.

”Acum, prin ce fac în media publică, oamenii lui Liviu Dragnea nu capturează niște instituții moarte, e naiv să vedem doar asta!, ci își instalează procedurile și șerbii ideologici în singurele redacții care au viitorul financiar asigurat! E deja un loc comun să observi că trei instituții de media publică au bugetul egal cu al sutelor de redacții private din România”, mai avertizează Tolontan. 

Și cine-și pune speranțele în Faceebok pentru o corectă informare se înșală, pentru că majoritatea știrilor distribuite prin intermediul rețelei provin, ca sursă inițială, tot din redacțiile de știri.

Citeşte mai multe despre:   Ministrul Culturii,   TVR,   PSD