Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministrul de Finanţe anunță că rectificarea bugetară este aproape gata şi ar putea fi prezentată luni: 'Există deja o scădere de venituri estimată în jur de 20 de miliarde de lei' (VIDEO)

Ministrul de Finanţe anunță că rectificarea bugetară este aproape gata şi ar putea fi prezentată luni: 'Există deja o scădere de venituri estimată în jur de 20 de miliarde de lei' (VIDEO)

Un articol de: Traian Avarvarei - 09 Apr 2020, 18:51
Ministrul de Finanţe anunță că rectificarea bugetară este aproape gata şi ar putea fi prezentată luni: 'Există deja o scădere de venituri estimată în jur de 20 de miliarde de lei' (VIDEO) Foto: gov.ro Politică

În contextul pandemiei de coronavirus, Guvernul Orban pregătește o rectificare bugetară extraordinară.


Rectificare bugetară anunțată la Guvern
 

De altfel, ministrul Finanețelor, Florin Cîțu, a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că rectificarea bugetară este aproape gata şi ar urma să fie prezentată luni.

 A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Ministerul de Finanțe estimează o scădere de venituri de 20 de miliarde de lei 

 

Cîțu a pecizat că specialiștii din Ministerul de Finanțe estimează o scădere de venituri cu 20 de miliarde de lei. Totodată, el cere mare atenție la cheltuirea banilor de la buget.

"Este adevărat, am şi anunţat public că există deja o scădere de venituri estimată în jur de 20 de miliarde de lei, şi o creştere de cheltuieli de aproape 12 miliarde de lei, deci în acest context trebuie să fim mult mai atenţi cu partea de cheltuieli din buget", a spus Cîţu.

În replică premierul Ludovic Orban a spus că “nu vom aplica vorba aceea: cere şi ţi se va da".

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Klaus Iohannis a cerut mai mulți bani pentru Sănătate

 

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat încă din data de 25 martie, după o serie de discuții cu premierul Ludovic Orban și mai mulți membri ai Guvernului, că se conturează o rectificare bugetară extraordinară pentru a se aloca mai mulți bani pentru sănătate și pentru a veni în sprijinul angajaților care nu mai pot merge la serviciu în această perioadă de pandemie de COVID-19.

“Se conturează o rectificare bugetară extraordinară care se face în această stare de urgență, pe două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate. Sănătatea oamenilor este prima prioritateși pentru a rezolva problemele este nevoie și de oameni, dar și de bani. A doua chestiune se referă la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu. Atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru șomaj tehnic”, spuena președintele.

 

Șomaj tehnic în sistemul bugetar


Amintim că Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a vorbit, miercuri, despre instituirea ajutorului de șomaj tehnic și în rândul bugetarilor.

Astfel, spune ministrul, se asigură posibilitatea tuturor angajaţilor de a rămâne acasă, prin rotaţie, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază.

Anterior, premierul Ludovic Orban a declarat, pentru B1 TV, că Guvernul pregătește o reglementare privind un mecanism de șomaj tehnic pentru bugetari. A ținut să precizeze, însă, că anumite sectoare vor fi exceptate. Între ele, Sănătatea și Apărarea, dar și profesorii.

 

Aproape un milion de angajaţi se află în șomaj tehnic


 

În contextul crizei generată de noul coronavirus, aproape un milion de angajaţi din România se află în prezent în șomaj tehnic, iar aproape 200.000 au fost concediați, preciza Ministerul Muncii în urmă cu două zile.

Mai exact, în data de 7 aprilie, erau raportate 994.407 de contracte de muncă suspendate, un număr de  302.288 provin din industria prelucătoare, 191.837  din comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor și 118.874 vizează angajații din hoteluri și restaurante

Referitor la cele 194.824 de contracte individuale de muncă încetate, 38.003 îi vizează pe angajații din Comerțul cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, 33.660 provin din industria prelucrătoare și 24.505 vizează domeniul  Construcțiilor.


 

 


 

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   PNL,   Ludovic Orban,   COVID-19