Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministrul Economiei, Virgil Popescu: ELCEN va ieși din insolvență

Ministrul Economiei, Virgil Popescu: ELCEN va ieși din insolvență

Un articol de: Traian Avarvarei - 25 Noi 2020, 13:39
Ministrul Economiei, Virgil Popescu: ELCEN va ieși din insolvență Foto: Facebook Politică

Ministrul Economiei Virgil Popescu a anunțat miercuri că producătorul de energie termică din București, ELCEN, va ieși din insolvență.

 

 

ELCEN București, salvată de la insolvență

 

 

Ministrul Economiei susține că a fost găsită soluția cu Ministerul Finanțelor și cu ANAF pentru salvarea ELCEN, prin compensarea datoriilor.

"S-a găsit această solutie și printr-o compensare largă cu Ministerul Finanțelor și ANAF să se facă această stingere de datorii", a spus Popescu, potrivit Hotnews.

Ministrul a mai spus că după ieșirea din insolveță, Elecen va putea accesa fondurile europene pentru retehnologizare.

 Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

 

Elcen se judecă deja cu Termoenergetica, succesoarea falitei RADET, pe datorii

 

 

Noua firmă care se ocupă de distribuția și furnizarea de energie termică în București, Termoenergetica, succesoarea falimentarei RADET, acumulase până la finele lunii aprilie 2020 datorii de aproape 400 de milioane de lei către Elcen în doar câteva luni.

Primăria Municipiului Bucureşti înregistrează restanţe la plata subvenţiei pentru perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 în valoare de 538 milioane lei.

Termoenegetica întruneşte condiţiile de intrare în insolvenţă din cauza acumulării de datorii restante înregistrate faţă de ELCEN.

Situaţia în detaliu:

• 88.290.800 lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii ianuarie 2020, cu o depăşire a scadenţei de 60 de zile, la care se adaugă şi penalităţi de întârziere, conform prevederilor contractuale.

• 158.122.675 lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii februarie 2020, cu o depăşire a scadenţei de 31 de zile, la care se adaugă şi penalităţi de întârziere, conform prevederilor contractuale.

• 151.716.669 lei este valoarea facturii aferente lunii martie 2020, cu scadenţă depăşită în data de 29 aprilie.

 

 

Ludovic Orban: Termoenergetica a ajuns acum să aibă datorii uriașe la ELCEN, deși nu are nici doi ani de la înființare

 

 

Premierul Ludovic Orban s-a arătat din nou convins că, odată cu ajungerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, banii alocați de la Centru acesteia vor fi folosiți în scopurile prevăzute. 

El a precizat că acest lucru nu s-a întâmplat când Primar General era social-democrata Gabriela Firea și a dat exemplul situației de la Termoenergetica: Primăria Capitalei, sub conducerea Gabrielei Firea, nu a dat companiei banii necesari pentru a compensa subvenția pentru diferență de preț, deși a primit de la Guvern sumele necesare, și, astfel, Termoenergetica a ajuns acum să aibă datorii uriașe la ELCEN, deși nu are nici doi ani de la înființare.

Întrebat dacă Gabriela Firea a folosit banii primiți în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocați, Orban a răspuns: „Cu siguranță! Am să vă dau un exemplu foarte clar. Termoenergetica, societate înființată acum circa doi ani în locul RADET, pentru care s-a decis falimentul, trebuia să beneficieze din bugetul Capitalei de alocările care erau prevăzute în buget pentru a compensa subvenția pentru diferență de preț. Cu toate acestea, Primarul General nu a alocat banii. Din acest motiv, Termoenergetica a ajuns, la mai puțin de doi ani de la înființare, să aibă datorii către ELCEN care pun în pericol inclusiv capacitatea ELCEN de a plăti către furnizori tot ce e necesar pentru funcționarea sa. Deci ELCEN, care produce agentul termic pentru Capitală, din cauza faptului că pe lângă datoriile RADET s-au mai adăugat datoriile Termoenergetica, se află într-o situaâție foarte gravă. Discuția cu Nicușor Dan era legată strict de termie și de capacitatea de asigurarea resurselor financiare pentru ELCEN, să nu ne trezim că nu mai poate furniza agent termic”.

 

Citeşte mai multe despre:   Virgil Popescu,   ELCEN