Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, încrezător în economia românească: Estimarea noastră oficială rămâne de minus 1,9% în acest an

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, încrezător în economia românească: Estimarea noastră oficială rămâne de minus 1,9% în acest an

Un articol de: Traian Avarvarei - 14 Iul 2020, 13:24
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, încrezător în economia românească: Estimarea noastră oficială rămâne de minus 1,9% în acest an Foto: gov.ro Politică

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, anunță, marți, că estimarea oficială privind evoluţia economiei în 2020 rămâne de minus 1,9%. Cîțu afirmă că, în pofida scenariilor negative emise din cauza crizei generate de Covid-19, România nu se îndreaptă spre un dezastru, precum o scpdere economică de 8%, așa cum se anticipase.

 

 

 

Florin Cîţu, despre evoluţia economei: Estimarea noastră oficială rămâne de minus 1,9% în acest an

 

 

 

Ministrul Finanțelor arată că nici nu se pune problema ca estimarea de scădere economică de 8% să rămână valabilă în cazul țării naostre. Cîțu spune că în primul trimestrul, România a înregistrat o creștere economică de 2,7%.

"Nu mai merge nimeni pe minus 8% după ce ce am avut primul trimestru creştere economică de 2,7%. Este imposibil să mai ajungem la -8%. Nu mai este nicio estimare care merge pe -8%. Comisia Europeană, iarăşi un lucru important, a păstrat pentru România acea estimare pesimistă din punctul meu de vedere, dar modele macroeconomice lucrează cu inputuri diferite, dar în acelaşi timp, a înrăutăţit estimările pentru aproape toate ţările din UE. Vecinii noştri unguri au o scădere de minus 7% de exemplu şi a fost înrăutăţită. Nu mai vorbim de ţările dezvoltate din Uniunea Europeană. Estimarea noastre oficială rămâne de minus 1,9% până apare Comisia Naţională de Prognoză. Tot ceea ce am făcut a fost să eliminăm acele scenarii negative", a afirmat Florin Cîţu, la videoconferinţa ZF- Bankers Summit '20, potrivit Agerpres.Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

 

 

 

În primele şase luni, investiţiile au fost de 16,1 miliarde de lei

 

 

 

Ministrul Finanţelor a subliniat că, în primele şase luni, investiţiile au fost de 16,1 miliarde de lei. Potrivit acestuia, este cea mai mare sumă investită în economie, în ultimii zece ani de zile.

Cîțu explică faptul că investițiile sunt cea mai bună metodă de a susține economia.

“Trebuie să investeşti, pe de o parte, şi acesta este rolul politicii fiscale: trebuie să ai cheltuieli productive în buget care să crească pentru că de acolo vei avea acel efect de valoare adăugată care va duce la creştere economică pe viitor. Cred că formarea brută de capital, acolo investiţiile vor avea o contribuţie importantă şi aţi văzut că în primul trimestru a doua revizuire a datelor pe care a dat-o INS-ul arată o creştere a importantei investiţiilor la creşterea economică de la 0,9% la 2% din PIB. Este clar că de acolo vine acest impuls şi vom continua în această direcţie", a mai spus Florin Cîţu.

Nici consumul nu trebuie uitat, spune ministrul Finanțelor, Acesta are un rol important în ceea ce privește revenirea economică.

În acest context, el amintește despre banii pentru șomajul tehnic – peste 4 miliarde de lei – și amânarea ratelor la bănci cu 9 luni de zile. Aceste două aspecte au ajutat consumul pe termen scurt.

“ Deci, cele două componente: investiţiile care se vor vedea atât în producţia industrială, dar şi în alte componente în economie, plus consumul vor fi cele care vor atenua căderea în 2020 şi vor pune bazele creşterii economice în 2021", a mai spus Florin Cîţu.

 

 

Ministrul Finanțelor, încrezător că economia României își va reveni în 2021

 

 

Florin Cîțu rămâne încrezător în privința revenirii economiei țării anul viitor. Totodată, el spune că este un moment foarte bun pentru ca România să devină, în această perioadă, mai competitivă în Uniunea Europeană

"Toate scenariile arătau o scădere de -6%, -9%. Asta nu este foarte important. În acelaşi timp, toţi analiştii arătau o revenire rapidă în 2021 - şi asta este foarte important. Aici nu a existat niciun dubiu că economia îşi va reveni rapid în 2021. De aceea, rolul nostru a fost acela de a diminua această căderea în 2020 şi să avem revenirea cât mai rapidă - şi eu spun că aşa arată datele acum, o să ne revenim din trimestrul III al acelui an. Dar nu trebuie să negăm faptul că suntem în mijlocul celei mai mari crize pe care o traversează economia globală în ultima sută de ani", a adăugat Florin Cîţu.

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   ministrul finantelor,   criza economica