Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministrul Fondurilor Europene pregătește 4 mari proiecte pe cercetare și tehnologii de nivel global. Boloș: „Altfel vom rămâne o țară cu un specific pronunțat pe consum”

Ministrul Fondurilor Europene pregătește 4 mari proiecte pe cercetare și tehnologii de nivel global. Boloș: „Altfel vom rămâne o țară cu un specific pronunțat pe consum”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 21 Ian 2020, 14:17
Politică

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a anunțat că pregătește patru mari proiecte axate pe cercetare și tehnologii care să poziționeze România în tendințele globale din domeniu, iar fiecare dintre ele este estimat la 150 de milioane de euro, potrivit G4Media.ro.

Proiectele sunt următoarele: Obținerea vaccinului tetravalent (cu patru tulpini) la Institutul Cantacuzino; Înființarea unui institut de cercetare pe medicină genetică; Înființarea unui Institut de Inteligență Artificială pentru zona de robotică, automatizări industriale și IT; Institutul pentru Tehnologiile Viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale și tehnologii de fabricație avansate).

„Când le-am fundamentat, am avut această gândire orientată spre viitor. Nu va fi suficient pentru România să-și dezvolte proiectele de infrastructură de transport dacă nu face ceva din perspectiva viitorului. Altfel vom rămâne o țară cu un specific pronunțat pe consum. Trebuie să depășim acest stadiu și să ne creăm potențial de business în zonele economice cu valoare adăugată mare, mai ales că resursa umană există. Dacă acest lucru reușește, peste 10 ani discutăm de o altă Românie”, a spus Boloș în interviul pentru G4Media.ro.

Cele patru mari proiecte au fost deja prezentate premierului Orban și vor intra în circuitul de avizare ca proiecte strategice la nivel național. Urmează formalizarea finanțării din viitorul buget al UE (2021 – 2027) și demararea lor propriu-zisă.

Citeşte mai multe despre:   Marcel Bolos