Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministrul Fondurilor Europene: „România are din 2021 și până în 2023 o perioadă foarte grea”

Ministrul Fondurilor Europene: „România are din 2021 și până în 2023 o perioadă foarte grea”

Un articol de: Laura Vasile - 02 Aug 2020, 23:38
Ministrul Fondurilor Europene: „România are din 2021 și până în 2023 o perioadă foarte grea” Foto Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a anunțat că are o perioadă grea și că marea provocare a guvernanților este acum să facă proiecte prin care să ia realmente cele 80 de miliarde de euro, bani pe care președintele i-a obținut, pe hârtie, de la Uniunea Europeană. 

„Ratarea șansei de accesare a bugetului suplimentar va compromite viitorul României și șansa de a implementa proiecte de infrastructură care pun România pe picior de egalitate, atât din punctul de vedere al competitivității, dar și al creșterii standardelor de viață ale oamenilor. Este o șansă istorică”, a declarat, duminică, la Digi24, ministrul afacerilor europene, Marcel Boloș.

Bugetul alocat politicii de coeziune, de 28,2 miliarde de euro, reprezintă fondurile din care finanțăm autostrăzile, linia de cale ferată, infrastructura educațională, cea spitalicească, deci bani pentru investiții vitale pentru România, a explicat Marcel Boloș. „Sperăm să închidem procedura spre sfârșitul anului, astfel încât să putem accesa fonduri în perioada de programare 2021-2027 începând cu primul an al acestei perioade. Ar fi o premieră în istoria României. Accesul la bani târziu înseamnă compromiterea proiectelor de infrastructură”, a subliniat ministrul fondurilor europene.

 

Planul de relansare

 

A doua sursă importantă de bani a României înseamnă 30,4 miliarde de euro din planul de relansare economică post-pandemie al Uniunii Europene. Pentru acești bani, într-o primă etapă trebuie elaborat un plan național de relansare și recuperare. „România are în 2021 și apoi până în 2023 o perioadă foarte grea, pentru că se suprapun trei lucruri: închiderea actualei perioade de programare 2014-2020, deci va trebui să închidem cât se poate proiectele de infrastructură aflate în implementare; apoi începem perioada de programare 2021-2027 având un buget de 28 de miliarde de euro la dispoziție; și mai avem de încheiat contracte în valoare de 70 la sută din granturile alocate în cadrul acestui nou instrument de finanțare al României, adică o sumă de aproximativ 10 miliarde de euro, pentru ca să îndeplinim condițiile de accesare a banilor suplimentari pe care îi avem la dispoziție”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

 

România, aproape 80 de milioane de euro

 

Reamintim că România a obținut 79,9 de miliarde de euro. Președintele Klaus Iohannis anunța că că vom folosi suma pentru a reface infrastructura, pentru a construi spitale, şcoli. „E un acord extrem de important pentru Europa şi pentru România. După discuţii şi negocieri, am obţinut pentru România o sumă impresionantă - 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene. Vom folosi această sumă pentru a reface infrastructura, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a reconstrui sistemele publice. O parte semnificativă a acestei sume va fi folosită pentru revigorare economică”, a declarat Klaus Iohannis. 

 S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!

 

Citeşte mai multe despre:   Ministrul Fondurilor Europene,   Marcel Boloș