Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministrul Justiției, despre problema traficului de persoane: „Fenomenul crește, Statele Unite sunt îngrijorate și sunt gata să ajute” / Ce spune Predoiu despre colaborarea dintre SRI și parchete

Ministrul Justiției, despre problema traficului de persoane: „Fenomenul crește, Statele Unite sunt îngrijorate și sunt gata să ajute” / Ce spune Predoiu despre colaborarea dintre SRI și parchete

Un articol de: Vladimir Ionescu - 22 Ian 2020, 08:23
Ministrul Justiției, despre problema traficului de persoane: „Fenomenul crește, Statele Unite sunt îngrijorate și sunt gata să ajute” / Ce spune Predoiu despre colaborarea dintre SRI și parchete Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Traficul de persoane este un fenomen tot mai întâlnit în România, iar SUA vor să ne ajute, motiv pentru care au desemnat reprezentant special care se va ocupa de problema corupției, spălării banilor și crimei organizate în țara noastră și în Bulgaria, a afirmat Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, potrivit G4Media.ro.

„Statele Unite, care sunt un partener al României, când văd că partenerul are o dificultate într-un anumit domeniu, vin și ajută. Ăsta e un demers generos. Eu privesc amuzat și trist în același timp toate comentariile acide legate de această disponibilitate a unor oficiali români, între care mă număr, de a colabora cu partenerii noștri. Noi avem o problemă și vin să ne ofere ajutor. Și eu ce ar trebui să spun? Nu vreau ajutorul dumitale pentru că încalcă, ce?, mândria prost înțeleasă, orgoliul? Asta nu înseamnă că nu sunt stat suveran. Eu decid să mă las ajutat de dvs. sau invers, într-o chestiune în care singuri nu reușim. Or, această problemă a traficului de persoane este în evidentă creștere în România. 

Fenomenul crește, Statele Unite sunt îngrijorate și sunt gata să ajute. Pot să confirm pentru că am avut patru întâlniri oficiale cu Ambasada SUA la minister. (…) Pentru noi e o veste bună și să nu o privim prostește că cineva ne fură mândria națională din dulap. Dacă vreți să fim mândri de ceva, să terminăm cu acest fenomen în câțiva ani, pentru că acum străzile nu mai sunt sigure, la orice oră și zi și din noapte și în orice parte din oraș”, a afirmat Predoiu, marți seara, la Europa FM.

În decembrie, Statele Unite au desemnat, în premieră, un reprezentant special care se va ocupa de problema corupției, spălării banilor și crimei organizate în România și Bulgaria. 

Cătălin Predoiu a vorbit și despre necesitatea de colaborare dintre instituții, atât în ceea ce privește parteneriatele cu SRI, cât și cu alte instituții.

„Protocoale reprezintă un subiect care nu a fost dezbătut suficient atunci când a apărut. Au fost denunțate, considerate abuzive prin ele însele și s-a închis. (…) Scrie și în raportul de țară, spun și procurorii de la interviu, am discutat și cu miniștri și procurori din alte țări – nu poți să antizezi cooperarea dintre instituții. Trebuie să fie transparentă, în limita legii”, a spus Predoiu.

Întrebat dacă principial e nevoie de protocoale, ministrul Justiției a răspuns: „E nevoie de o cooperare. Ce formă ia această cooperare rămâne de văzut, pentru că în acest moment ea scârțâie. Sunt și alte instituții, nu doar SRI. S-a vorbit de Poliția judiciară. E o problemă rămasă în suspensie care se reflectă în activitarea parchetelor. Raportul de țară spune: uitați-vă la ce fac alte țări”.

Citeşte mai multe despre:   Catalin Predoiu