Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare (VIDEO)

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 15 Oct 2020, 14:11
Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Deputatul Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, a fost condamnat, joi, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul subvențiilor pentru partid. Decizia aparține Curții Supreme și nu este definitivă. Fostul social-democrat a fost găsit vinovat pentru o infracțiune de delapidare și pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. În schimb, a fost achitat pentru o altă infracțiune de delapidare, deoarece PSD nu s-a constituit parte civilă în dosar.

 

Mircea Drăghici, cinci ani de închisoare. Decizia nu e definitivă

 

Drăghici a primit 4 ani pentru utilizarea subvențiilor partidului în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și 3 ani pentru delapidare. Cele două pedepse au fost contopite, așa că fostul social-democrat va executa, dacă sentința rămâne definitivă, pedeapsa de 4 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite. Totalul este de cinci ani de închisoare.

De asemenea, lui i-au fost interzise mai multe drepturi, între care cel de a fi ales în autorităţile publice sau în oricare alte funcţii publice sau cel de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Drăghici a sumei de 19.000 euro.

El a fost achitat în cazul unei a doua infracțiuni de delapidare deoarece partidul din care face parte, PSD, nu s-a constituit parte civilă în dosar.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

 

Ce a făcut Mircea Drăghici cu banii primiți de PSD de la stat. Acuzațiile DNA

 

Fostul trezorier PSD a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil.

Anchetatorii au susținut în instanță că Mircea Drăghici a folosit 380.000 euro, sumă provenită din subvenţia acordată de către Autoritatea Electorală Permanentă PSD-ului, pentru a-şi cumpăra un imobil în Voluntari, Ilfov.

Cu aceşti bani, Drăghici a acoperit mai bine de două treimi din valoarea imobilului. Plata din subvenţie a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie.

„În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii. În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid)”, se arată în rechizitoriu.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru zece ani, valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată în 18 luni. De fapt, banii au fost dați în avans din sume provenite din subvenţia acordată PSD.

După ce AEP a declanșat un control, contractul de închiriere a fost reziliat, iar sumele de bani au fost restituite.

„Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii au explicat faptul că PSD, prin Drăghici, a cumpărat mașina pe 10 august 2017, iar peste câteva zile aceasta a fost vândută unei rude a deputatului. Contravaloarea, însă, nu a fost încasată de partid. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia pe 23 august 2018.
 

Citeşte mai multe despre:   Mircea Draghici,   trezorier PSD,   politician condamnat,   inchisoare cu executare,   PSD