Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Miron Damian: Mugur Ciuvică este un caz de abjecție rară

Miron Damian: Mugur Ciuvică este un caz de abjecție rară

Un articol de: - 09 Oct 2014, 19:25
Politică

Jurnalistul Miron Damian de la Contributors.ro comentează denunțul depus de Mugur Ciuvică împotriva Monicăi Macovei, referitor la declarațiile făcute de aceasta din urmă privind frauda de la referendumul din 2012.

„Ciuvică o acuză pe Monica Macovei de comiterea infracțiunii numite, pe scurt, ”răspândirea de informații false”. Asta îmi aduce aminte de un episod de acum vreo 13 ani. PSD era atunci la putere, sub conducerea premierului Adrian Năstase, sprijinit între alții de partidul dlui Voiculescu. Pe atunci, criticarea puterii risca să se lase cu repercusiuni personale – motiv pentru care unii preferau să o facă sub protecția anonimatului. Un astfel de email anonim avea să devină celebru sub numele pompos, ”Raportul Armagedon 2”. Nu pentru conținutul acestuia, căci acuzațiile temeinice la adresa dlui Năstase erau deja vehiculate public, ci pentru reacția virulentă a liderului PSD și, la comanda acestuia, a unor procurori obedienți PSD. Aceștia din urmă identifică autorul prezumtiv al materialului, sunt percheziționate locuințele mamei (unde e tăiată linia telefonică), și prietenei sale (care este reținută!), iar el e ridicat de pe stradă. Cum se numea victima acestui abuz? Mugur Ciuvică. Și care era acuzația adusă de procurori? ”Răspândirea de informații false”, scrie jurnalisul Miron Damian.

„Cum spuneam, anii 2001-2004 erau foarte diferiți în această privință de deceniul următor. Reacția la acest abuz al puterii PSD a fost destul de restrânsă, însă foarte vehementă și eficace, încât într-un final procurorii de casă ai PSD au fost obligați să dea înapoi și să renunțe la acuzații. Notabil a fost gestul lui Mircea Toma care s-a autodenunțat ca autor al Raportului – în condițiile dl Ciuvică negase -, provocând astfel procurorii să extindă cazul sau să renunțe la el. N-a fost singurul reprezentant al societății civile care a sărit în apărare. Organizația numită APADOR-CH a denunțat ancheta împotriva dlui Ciuvică drept “un atac foarte grav si nejustificat impotriva libertatii de expresie”, și a demontat apoi temeiurile legale ale dosarului făcut de procuror, adaugă jurnalistul.

„Textul din Codul penal se referă la informațiile false care sunt răspândite. Deci, trebuie dovedit înainte ca informațiile cuprinse în raportul Armagedon II sunt false. O altă condiție a aceluiași articol este ca răspândirea de știri false să pună în pericol fie siguranță națională, fie relațiile internaționale ale României. Raportul conține informații privitoare la acte de corupție ale oamenilor politici, iar dacă procurorii pun semnul egalității între imaginea premierului și siguranța națională este evident că greșesc”, a anunțat APADOR-CH într-o conferință de presă susținută în ianuarie 2012.

„Cine demonta acuzația de „răspândire de informații false”? Cine era reprezentantul APADOR-CH care susținea această apărare publică împotriva abuzului la care era supus Mugur Ciuvică? Monica Macovei” - încheie jurnalistul.

Citeşte mai multe despre:   Monica Macovei,   denunt
 
Loading...