Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Moţiunea de cenzură în presa internaţională: "România se confruntă cu perspectiva pierderii unui al treilea prim-ministru în ultimii ani"

Moţiunea de cenzură în presa internaţională: "România se confruntă cu perspectiva pierderii unui al treilea prim-ministru în ultimii ani"

Un articol de: George Forcoș - 10 Oct 2019, 12:36
Foto: Inquam Photos /Octav Ganea Politică

Votul moţiunii de cenzură împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă a intrat sub lupa marilor publicaţii internaţionale care relatează în amănunt furtuna politică de la Bucureşti din ultimele zile.

Agenţia Bloomberg a realizat o analiză amănunțită a cauzelor care au condus la moţiunea de cenzură votată joi. Jurnaliştii amintesc faptul că guvernul PSD este pe cale să piardă al treilea premier de când social-democrații au preluat guvernarea. 

“România se confruntă cu perspectiva pierderii unui al treilea prim-ministru în ultimii ani.

Partidele din opoziție au anunţat că au adunat suficienți parlamentari pentru a răsturna joi guvernul social-democrat. 

Prim-ministrul Viorica Dancila - al cărei guvern se află deja în minoritate - a spus că este încă sigură că poate trece peste moțiunea de cenzură, deoarece adversarii ei nu au un plan clar de guvernare”, scrie Bloomberg.

Jurnaliştii amintesc faptul că moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă are loc într-un context dominat de o profundă instabilitate în Europa de Est şi că România este pe cale să schimbe de la căderea comunismului nu mai puţin de 16 premieri.  


“Europa de Est nu este străină de agitațiile politice. Doar Italia se apropie de numărul șefilor de guvern care au venit și au plecat de când regiunea a fost eleberată de comunism în urmă cu aproape trei decenii. România a avut până acum 16 premieri.

Forțele de opoziție conduse de Partidul Liberal au reunit 237 de semnături pentru a declanșa moţiunea de cenzură în această lună. Aceştia vor avea nevoie de cel puțin 233 de voturi reale, ceea ce pare probabil.

Dacă Dancilă va fi răsturnată, alegerile anticipate - care nu s-au organizat niciodată de la sfârșitul comunismului în România în urmă cu 30 de ani - rămân puțin probabile din cauza alegerilor prezidențiale de luna viitoare. Partidul Liberal susţine că poate conduce o coaliție până la următoarele alegeri.

Există riscuri în acest sens. Forțele de opoziție s-au luptat în trecut pentru unitate, ceea ce ar putea face ca noua administrație să fie slabă de la bun început. În plus, preluarea responsabilității în această conjunctură ar încuraja noul guvern cu un deficit bugetar care se apropie de limitele Uniunii Europene”, scriu jurnaliştii de la Bloomberg.


Agenţia de presă AFP psubliniază faptul că guvernul de stânga din România se confruntă cu testul moţiunii de cenzură în contextul apropierii alegerilor prezidenţiale. 


“Guvernul de stânga din România riscă să se prăbușească joi în urma votării moţiunii de cenzură , cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale și pe fondul controverselor privind candidatul țării pentru funcţia de comisar european.

Premierul Viorica Dancila și-a pierdut majoritatea parlamentară în august, când partenerul de coaliție al social-democraților (PSD), cel mai mare partid, a retras sprijinul, invocând dezacorduri majore.

Acest lucru a avut loc din cauza pierderii de către PSD a alegerilor pentru Parlamentul European din mai și a condamnării la închisoare a preşedintelui, Liviu Dragnea, în urma acuzațiilor de corupție”, scrie AFP.

Jurnaliştii descriu eforturile disperate ale premierului Viorica Dăncilă din ultimele zile pentru a convinge şi a cumpăra parlamentari să nu voteze moţiunea.


“Dancila şi-a instruit propriii parlamentari ai partidului să se abțină de la vot pentru a preveni posibile „trădări” și a încercat să obţină sprijin, făcând promisiuni către comunitățile locale că vor fi alocate 300 de milioane de euro (330 de milioane de dolari).

Parlamentarii care ar putea schimba partidul au primit, de asemenea, posturi publice și locuri eligibile  pe listele de partide pentru alegerile legislative de anul viitor.

Rezultatul votului este așteptat cu nerăbdare la Bruxelles, după ce candidatul promovat de Dăncilă pentru comisarul european a fost respins”, mai scrie AFP.


Site-ul EURACTIV aminteşte faptul că prăbuşirea guvernării PSD are loc în contextul în care ALDE a părăsit guvernarea în luna august iar Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare pentru corupţie. 


“Premierul României, Viorica Dăncilă speră că a convins destui oameni să nu voteze împotriva guvernului în ziua moțiunii de cenzură declanşată împotriva guvernului său socialist, care urmează să aibă loc joi. 

Dar se pare că de data aceasta, votul va fi unul strâns. Acest lucru se datorează faptului că opoziția are șanse mai mari de a răsturna guvernul, comparativ cu moțiunile care le-au lansat anterior. Bruxelles-ul a adoptat o abordare „așteptăm și vedem”, din moment ce propunerea pentru comisarul român care va prelua transportul nu a fost încă confirmată.

Socialiștii și-au pierdut majoritatea după ce ALDE, un partener de prim rang în guvern, a părăsit coaliția. Dăncilă, fost europarlamentar, este în prezent candidatul partidului la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Dăncilă a fost văzută ca o marionetă a lui Liviu Dragnea, fostul lider al PSD care este acum în închisoare pentru corupție.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, PSD a strâns sprijinul unor parlamentari individuali, cum ar fi membrii ALDE nemulțumiți sau chiar foști membri PSD care au plecat să se alăture altor partide. Mai mult, Dăncilă a încercat să-și păstreze partidul „unit”, atât cu promisiuni de finanțare guvernamentală pentru autoritățile locale, cât și cu amenințări privind eventuale acuzații de corupție dacă PSD pierde puterea”, scrie EUROACTIV.

 

Jurnaliştii precizează faptul că trecerea moţiunii de cenzură va complica şi mai mult desemnarea comisarului european din partea României şi că va afecta relaţiile Bucureştiului cu Bruxelles-ului.

“Dacă pierde votul de încrede, Viorica Dăncilă ar putea considera cariera ei politică terminată, deoarece nu ar avea nicio șansă la alegerile prezidențiale de luna viitoare. Însă, dacă îşi va asigura din nou încrederea parlamentului, ar putea rămâne în funcția de prim-ministru până la alegerile legislative din toamna anului 2020, deoarece este greu de crezut că ar putea să îl învingă pe președintele Klaus Iohannis, care candidează pentru un al doilea mandat. Iohannis, un aliat apropiat al Angelei Merkel, are sprijinul clar al Bruxelles-ului.

Dar dacă va rămâne în continuare, Dăncilă va avea o altă durere de cap, care vine dintr-un loc pe care îl cunoaște foarte bine: Bruxelles. România nu are niciun candidat pentru următoarea Comisie și ar putea chiar pierde portofoliul de transport pe care l-a obținut de la președintele ales al Comisiei, Ursula von der Leyen” mai scrie EURACTIV. 

 

Moţiunea de cenzură de la Bucureşti a intrat şi în atenţia france24.com care a subliniat incertitudinile create de perspectiva căderii guvernului Dăncilă.

Chiar dacă guvernul este la fel de aproape ca în ultimii trei ani de a pierde puterea, premierul Viorica Dancila, care este și șeful PSD, și-a exprimat încrederea că guvernul ei va rezista.

„Această moţiune de cenzură nu va trece”, a declarat Dancila marți într-o conferință de presă.

Problemele ei au început în august, când partenerul de coaliție al PSD,  ALDE, și-a retras susținerea invocând dezacorduri majore.

Membrii ALDE sunt acum în favoarea moţiunii.

Social-democrații, care au dominat politica românească în ultimele trei decenii, au fost puternic învinși la alegerile pentru Parlamentul European din mai. În aceeași lună, liderul lor, Liviu Dragnea, a fost închis pentru corupție.

Ce se va întâmpla dacă moţiunea nu va trece nu este foarte clar deoarece cele șase partide de opoziție care au semnat moţiunea au ideologii, agende și interese diferite”, scriu jurnali;tii francezi.

Citeşte mai multe despre:   viorica dancila,   psd
 
 
Loading...