Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Eurodeputatul Victor Negrescu se luptă pentru drepturile diasporei românești

Eurodeputatul Victor Negrescu se luptă pentru drepturile diasporei românești

Un articol de: George Lupu - 17 Feb 2020, 12:20
Eurodeputatul Victor Negrescu se luptă pentru drepturile diasporei românești Politică

Fostul ministru al afacerilor europene, Victor Negrescu, a mers în weekend la Londra pentru a obține "drepturi și oportunități egale pentru toți românii care doresc să trăiască acolo", după Brexit.

În calitate de europarlamentar, Negrescu își asumă rorlul de reprezentant al românilor din Marea Britanie. De altfel, el a propus un set de acțiuni post-Brexit, printre care un sistem de monitorizare și alerte.

"Sunt unul din acei români reîntorși în țară după aproape 9 ani trăiți în afara României și am responsabilitatea, în calitate de europarlamentar intrat după #Brexit, să mă lupt pentru drepturile diasporei românești oriunde în lume.

În urmă cu doi ani, pe când reprezentam România, în calitate de ministru al afacerilor europene, am obținut garanții ferme pentru românii care se află deja în Marea Britanie, iar astăzi trebuie să obținem drepturi și oportunități egale pentru toți românii care doresc să trăiască acolo, care doresc eventual să se întoarcă în România, care studiază sau vor să facă afaceri în ambele țări. În Parlamentul European, românii din Marea Britanie au în mine un reprezentant determinat să le apere drepturile.

De aceea, în acest weekend, am fost la Londra cu deputații Florin Manole și Andrei Pop și secretarul general PES activists România, Janina Sitaru, pentru a propune un set de acțiuni post-Brexit printre care un sistem de monitorizare și alerte.

O întâlnire interesantă a fost cu comunitatea românească din Brent, una din cele mai importante din Regatul Unit, la care a participat parlamentarul britanic, Barry Gardiner", scrie Negrescu pe Facebook. 

Victor Negrescu (n. , Alba Iulia, România) este cadru universitar și om politic de stânga, fost ministru delegat pentru afaceri europene (iunie 2017 – noiembrie 2018) și membru al Parlamentului European (iulie 2014 – iunie 2017, februarie 2020 – prezent).

La 1 februarie 2020, Victor Negrescu a preluat mandatul de europarlamentar, ca urmare a faptului că România a obținut, după Brexit, un nou mandat în Parlamentul European. Pentru noul său mandat și-a stabilit trei priorități:

o implicare activă pentru o Europă socială, bazată pe educație, inovație/sectorul digital, protecția mediului, sănătate și transporturi;Andreea Esca, noi mărturii despre coronavirus: ADEVĂRUL pe care publicul îl aştepta de mult  

o mai mare transparență la nivelul UE și democratizarea accesului la procesul decizional european;

drepturi și oportunități egale pentru toți cetățenii europeni; Negrescu consideră că atât autoritățile din România, cât și cele europene trebuie să acorde o atenție sporită modului în care sunt respectate drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie.

Victor Negrescu a fost cel mai tânăr europarlamentar român ales în cadrul alegerilor din mai 2014. În 2015 a câștigat titlul de „Europarlamentarul Anului” la categoria Agenda Digitală și s-a clasat în Top 5 cei mai activi europarlamentari români ai perioadei 2014 – 2019, deși și-a exercitat doar parțial mandatul.  

În calitate de ministru delegat pentru afaceri europene a pregătit Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și a făcut parte din Comitetul Interministerial pentru Centenar.

Ca europarlamentar, a activat în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, fiind membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Juridică și Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie.

Negrescu este primul euroales român care a introdus în dezbatere și obținut aprobarea pentru un Proiect Pilot – Accesul la Sănătate pentru persoanele din mediu rural, în valoare de un milion de euro, destinat să îmbunătățească accesul la servicii de sănătate de calitate pentru persoanele care trăiesc în sate și în micile orașe.

În total, europarlamentarul Victor Negrescu a obținut proiecte pilot și acțiuni pregătitoare pentru România în valoare de 9,3 milioane de euro. Eurodeputatul a fost liderul S&D40, rețeaua europarlamentarilor social democrați sub 40 de ani, și membru în consiliul de conducere al EU40, rețeaua tuturor europarlamentarilor tineri din Parlamentul European.

Activ apărător al drepturilor românilor în străinătate, Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiția „România merită mai mult“ semnată de peste 20.000 de români prin care se solicită drepturi egale pentru români la nivel european și se condamnă discriminările la care sunt supuși românii în mai multe state europene.

Este inițiatorul la Bruxelles al proiectului Delegația Transilvaniei și Banatului pe lângă Uniunea Europeană, care și-a propus să promoveze valorile locale ale regiunii Transilvaniei în Parlamentul European. Un alt proiect a fost Ambasada Moților la Bruxelles, prin care s-a promovat zona și tradițiile direct în Capitala Europei, după modelul regiunilor din Franța, Italia sau Spania, provinciilor din Polonia sau landurilor din Germania, care au reprezentare directă la nivelul instituțiilor europene.

Victor Negrescu este recunoscut pentru eforturile depuse pentru integrarea României în spațiul Schengen. Campania inițiată împreună cu organizația PES activists România, intitulată „România Cere Schengen”, a reușit să obțină susținerea a peste 40.000 de cetățeni români. Deși a ocupat funcția de membru în Parlamentul European doar pentru o perioadă de timp limitată, Victor Negrescu a fost raportor principal de 8 ori, de 16 ori din umbră” și o dată raportor pentru aviz.

Citeşte mai multe despre:   Congres PSD,   Victor Negrescu