Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nelu Tătaru: Accesul în funcțiile de manageri de spitale trebuie să se facă prin examene naționale, care să nu fie doar de formă. Ei ar trebui evaluați anual. E nevoie de o nouă Lege a Sănătății

Nelu Tătaru: Accesul în funcțiile de manageri de spitale trebuie să se facă prin examene naționale, care să nu fie doar de formă. Ei ar trebui evaluați anual. E nevoie de o nouă Lege a Sănătății

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 09 Sep 2020, 16:59
Nelu Tătaru: Accesul în funcțiile de manageri de spitale trebuie să se facă prin examene naționale, care să nu fie doar de formă. Ei ar trebui evaluați anual. E nevoie de o nouă Lege a Sănătății Foto: Inquam Phtoos / George Călin Politică

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, miercuri, faptul că e nevoie de o nouă Lege a Sănătății pentru că actuala a fost adoptată acum 14 ani și, de atunci, a suferit peste 1.500 de amendamente. El a mai spus că managerii de spitale trebuie stabiliți în baza unor examene naționale, nu unele făcute de formă, iar activitatea lor trebuie evaluată în fiecare an.

 

Nelu Tătaru: Accesul într-o funcție de manager de spital trebuie să se facă printr-un examen național. E nevoie de o nouă Lege a Sănătății

 

„Atât accesul acestora într-o funcție de manager să se facă printr-un examen național, nu doar strict local, în care sunt alți parametri de evaluare. Și acum se evaluează indicatorii managerilor, dar acei manageri sunt deja acolo”, a declarat Nelu Tătaru, într-un interviu pentru RoHealthReview.ro și Sanatatea.TV.

Acesta a mai precizat că primește „numeroase cereri” de modificare a indicatorilor în sens negativ, „fiindcă toată lumea știe că se apropie o evaluare”.

Tătaru a insistat că e nevoie de o nouă Lege a Sănătății, pentru că actuala a fost adoptată acum 14 ani și, de atunci, a suferit peste 1.500 de amendamente: „Suntem la 14 ani de o lege, 95/2006, o lege care a suferit de-atunci peste 1.500 de amendamente, nu o mai recunoaștem pe cea inițială și cred că totuși am trecut în altă etapă, grăbită de această pandemie în care trebuie să facem ceva în sistemul medical românesc”.

 

Ministrul Sănătății: E nevoie de o evaluare anuală a managerilor de spitale

 

MInistrul a mai declarat că 80% din managementul spitalelor din România „nu corespunde”. A precizat că a ajuns la această concluzie după ce, pe fondul epidemiei de coronavirus și a stării de urgență, a putut să vadă efectiv cum funcționează lucrurile în teritoriu.

„Știam cam care este sistemul medical. Cred că știam toată lumea. Numai că acum l-am dezgolit și necesitatea unei reforme în sănătate, necesitatea unui management corect, o coordonare – nu o subordonare, nu un ordonator de credit care să fie Ministerul Sănătății – dar coordonarea activității medicale de către Ministerul Sănătății este imperios necesară. Evaluarea managerilor anuală, în condițiile în care toate examenele să se dea centralizat pentru acei manageri, nu niște examene care să fie doar de formă”, a mai declarat ministrul Tătaru, pentru RoHealthReview.ro și Sanatatea.TV.Și-a anulat nunta, după ce a aflat un lucru TERIBIL despre partenerul său. În toți cei șapte ani de relație i-a ASCUNS asta

În prezent, numirea managerilor spitalelor ține de autoritățile locale, în cazul spitalelor care aparțin de primării sau de consiliile județene.

 

Nelu Tătaru vorbește despre „excesiva politizare” a spitalelor, care „a dus la scăderea calităţii actului medical”

 

Marți, ministrul Tătaru a acuzat „excesiva politizare a acestor unităţi medicale”, care „a dus la scăderea calităţii actului medical” și la „o demotivare şi o scădere a atribuţiilor” în cazul Direcțiilor de Sănătate Publică. El și-a manifestat speranța că în opt - zece luni vor reuși să ajungă în Parlament cu o lege a reformei în Sănătate. 

„Speranţa este ca în opt-zece luni să putem prezenta Parlamentului o lege a reformei în sănătate. Aţi putut vedea că orice lege am încercat să o trimitem în Parlament a ieşit pe cealaltă parte complet modificată şi contestată tot de cei care au modificat-o”, a declarat ministrul, marți.

Anterior, el afirmase că sistemul sanitar românesc are probleme din cauza subfinanțării cronice, dar a ținut să pună un accent mai mare pe managementul defectuos: „La mangementul pe care l-am avut, orice finanțare ar fi fost considerată subfinanțare”.

„Cât timp o să avem o realizare a unui management doar strict politic, fără a avea un profesionist, nu putem avea pretenţia că ştim să gestionăm banii care vin. Un management slab tot timpul va acuza subfinanţarea”, a spus ministrul, într-o altă intervenție.