Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nelu Tătaru: Ar fi nevoie de o anchetă realistă după fiecare caz. Suntem la mâna acelui caz pozitiv, care declară sau nu anumite persoane / Luând maximul istoric al fiecărui laborator, în iulie-august se ajungea la 50.000 de teste (VIDEO)

Nelu Tătaru: Ar fi nevoie de o anchetă realistă după fiecare caz. Suntem la mâna acelui caz pozitiv, care declară sau nu anumite persoane / Luând maximul istoric al fiecărui laborator, în iulie-august se ajungea la 50.000 de teste (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 25 Noi 2020, 20:26
Nelu Tătaru: Ar fi nevoie de o anchetă realistă după fiecare caz. Suntem la mâna acelui caz pozitiv, care declară sau nu anumite persoane / Luând maximul istoric al fiecărui laborator, în iulie-august se ajungea la 50.000 de teste (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a oferit noi detalii despre capacitatea de testare pentru COVID-19 din România, miercuri seară, în direct pe B1 TV, unde a subliniat nevoia unei anchete realiste după fiecare caz. Suntem la mâna acelui caz pozitiv care declară anumite persoane sau nu le declară”, a explicat demnitarul liberal.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Nelu Tătaru, despre capacitatea de testare, în direct pe B1 TV

 

„Testările. Dacă ne referim la o perioadă lunile iulie-august, când am avut și perioada concediilor și se făceau și testări la cerere, atunci, luând maximul istoric al fiecărui laborator, se ajungea la cele 144 de laboratoare la 50.000 de teste – sau, mai precis, erau 52.420 de teste lucrate ca maxim istoric al fiecărui laborator. În practică, în schimb, lucrurile stau un pic altfel. Testările se fac la anumite recoltări. Recoltările se fac la definiție de caz, definiția de caz incluzând anchetele epidemiologice, anumite categorii de persoane, cele care sunt instituționalizate, cei care îngrijesc aceste instituții, cei care se pregătesc de transplant, cei de la Oncologie, cei care fac dializă, femeile gravide care intră sau ies din izolare sau din carantină, precum tot ce înseamnă respirator-simptomatic beneficiază de aceste testări”, a declarat Nelu Tătaru.

El a adăugat că „în acest moment avem 169 de puncte care testează, dar o dată avem aparatura și în al doilea rând avem partea umană. După cum ați putut vedea și dumneavoastră, sâmbetele și duminicile se testează mai ușor sau lucrează mai puțin aceste laboratoare, de aceea putem vedea duminica și luni un număr mai mic de teste și efectiv un număr mai mic de rezultate pozitive. În contextul în care luam lunile iulie-august, în care aveam o pozitivare de 10%, realitatea este că acum avem un 35% – 40%. Avem și o transmitere în comunitate mai accentuată, diferențe de la un județ la altul. Acum două săptămâni jumătate eram în zona de centru, apoi spre nord-vest”.

Referitor la faptul că dacă nu se testează, practic n-apar cazuri noi, ministrul Sănătății a afirmat: „Luam alt barometru. Luăm, să spunem, cel care se prezintă în UPU. Indiferent de cât testăm sau nu testăm, sunt acele patru barometre pe care le urmărim – prezența în Unitatea de Primire Urgențe, cei care au nevoie vor veni acolo indiferent dacă au un test sau nu au un test, cei care sunt internați sau vin la internarea în secțiile de Boli Infecțioase vor fi acolo, cei din Terapie Intensivă sunt acolo, decesele le vedem”.

Întrebat dacă nu cumva ar trebui să fie de trei ori mai multe anchete epidemiologice astăzi, având în vedere că sunt de trei ori mai multe cazuri în prezent comparativ cu perioade anterioare când numărul de teste era similar cu cel de acum, ministrul Nelu Tătaru a declarat: „Dacă mă întrebați pe mine, ar trebui să fie orice anchetă, orice caz pozitiv cu o anchetă realistă după fiecare caz. În condițiile în care ne bazăm pe declarația cazului pozitiv, suntem la mâna acelui caz pozitiv care declară anumite persoane sau nu le declară. Urmărirea fiecărui caz din declarație înseamnă iar, la fel, dacă este simptomatic, testare, dacă nu este simptomatic, carantinare și la apariția simptomelor testare”.

 Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Nelu Tătaru