Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nelu Tătaru, despre speculațiile privind raportarea deceselor: Anul trecut, când a început curentul „anti”, eram acuzați că avem prea mulți morți de Covid – acum a început partea cealaltă, sunt prea puțini (VIDEO)

Nelu Tătaru, despre speculațiile privind raportarea deceselor: Anul trecut, când a început curentul „anti”, eram acuzați că avem prea mulți morți de Covid – acum a început partea cealaltă, sunt prea puțini (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 13 Mai 2021, 23:12
Nelu Tătaru, despre speculațiile privind raportarea deceselor: Anul trecut, când a început curentul „anti”, eram acuzați că avem prea mulți morți de Covid – acum a început partea cealaltă, sunt prea puțini (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Deputatul PNL Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, a explicat care este diferența între Alerte MS, instrumentul care la început de pandemie centraliza raportările fiecărui spital din punct de vedere statistic, și CoronaForms, platforma care a fost introdusă în octombrie și „care efectiv a nominalizat fiecare deces în parte”.

Actualmente președinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Nelu Tătaru a intrat în direct pe B1 TV, joi seară, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, și a vorbit despre felul în care se făcea raportarea deceselor de COVID-19 pe vremea când era ministru al Sănătății.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Ce a spus Nelu Tătaru, pe B1 TV, despre raportarea deceselor Covid

 

„Nu poate fi vorba de morți ascunși de Guvern. După cum știm, pe tot parcursul anului trecut, s-au făcut raportări pe diferite platforme, ajungând prin luna octombrie, cred, să fie acea raportare CoronaForms, cu Cod Numeric Personal, evaluate de la fiecare spital în parte, cu Direcțiile de sănătate publică din județul respectiv, care făcea anchete pe fiecare caz de deces în parte. Dacă la început Alerte MS era cel care culegea din raportările fiecărui spital și erau la nivel numeric, statistic, CoronaForms, care a intrat din octombrie, a fost acea platformă care efectiv a nominalizat fiecare deces în parte. De aceea, avem și evaluarea sau reevaluarea deceselor începând cu octombrie, în condițiile în care DSP intervenea pe raportările fiecărui spital, făcând anchetă pe fiecare deces în parte și de acolo s-a văzut care a fost deces din cauza Covid sau care a fost deces din altă cauză, dar care avea și infecție cu SARS-CoV-2”, a declarat Nelu Tătaru.

El a explicat că s-au putut vedea și raportările privind codul fiecărei patologii în parte, sau mai exact ce deces avea drept cauză principală COVID-19 și ce deces avea infecția cu SARS-CoV-2 ca diagnostic secundar.

„Acolo am văzut și raportările vizavi de codul fiecărei patologii în parte, care era ca diagnostic principal COVID-19 sau care era ca diagnostic secundar al decesului infecția cu SARS-CoV-2. Evaluarea a fost făcută de DSP, în CoronaForms, raportând cazurile după analiza cazurilor raportate de deces de către fiecare spital în parte, și atunci se poate ca unele cazuri care, la început, erau date ca deces de Covid să fi fost doar infecție cu SARS-CoV-2, decesul să fi survenit, în urma evaluării din anchete, cu o patologie care exista sau care a apărut acut în acel moment”, spune Nelu Tătaru.

Corpul medical, a adăugat Nelu Tătaru, „a muncit un an de zile și care a luptat cu această pandemie de la început cu niște mâini goale și raportând fiecare infecție SARS-CoV-2, uneori făcându-se la fiecare decedat și necropsia pentru a putea vedea dacă într-adevăr este un deces de cauză Covid. Cred că de pe 15 mai anul trecut, când am avut primele măsuri de relaxare și am început deja să avem și curentul «anti», eram acuzați că avem prea mulți morți decedați Covid – acum a început partea cealaltă, sunt prea puțini”.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

 

Citeşte mai multe despre:   Nelu Tătaru,   Ministerul Sanatatii,   pandemie de coronavirus