Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nelu Tătaru: Ne așteptăm la un vârf epidemic, cu 10.000 de cazuri, în a doua jumătate a lui aprilie. În câteva săptămâni, România ar putea începe să producă echipamente anti-coronavirus

Nelu Tătaru: Ne așteptăm la un vârf epidemic, cu 10.000 de cazuri, în a doua jumătate a lui aprilie. În câteva săptămâni, România ar putea începe să producă echipamente anti-coronavirus

Un articol de: Vladimir Ionescu - 28 Mar 2020, 22:03
Nelu Tătaru: Ne așteptăm la un vârf epidemic, cu 10.000 de cazuri, în a doua jumătate a lui aprilie. În câteva săptămâni, România ar putea începe să producă echipamente anti-coronavirus Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății, preconizează că România va înregistra un vârf al epidemiei „în a doua jumătate a lunii aprilie”, cu 10.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Într-un interviu pentru Digi 24, demnitarul a subliniat că „ne apropiem într-adevăr de scenariul 4, care implică tratarea cazurilor ușoare la domiciliu, iar în spital a celor moderat-severe și critice. Odată cu intrarea celor 36 de spitale-suport, vom mai aduce un surplus de 8000 de paturi”.

Întrebat dacă există posibilitatea ca România să se confrunte cu un al doilea vârf epidemic, el a explicat: „Depinde de primul vârf, dacă avem un vârf lin vom avea și o cădere mai lină, Dacă avem un vârf foarte ascuțit, atunci vom avea efecte nefaste, cu multe cazuri și multe decese”.

„Ce ne interesează în acest moment este să putem susține cazurile severe și critice. Testările vor fi extinse la personalul medical în scenariul 4. Suntem la o medie a pacienților la 40-41 de ani. Urmează o perioadă în care trebuie să evaluăm fiecare caz în parte”, a explicat Nelu Tătaru.

România ar putea produce pe plan interne materiale sanitare anti-coronavirus

Ministrul Sănătății a vorbit și despre posibilitatea ca România să producă echipamente specifice luptei cu noul coronavirus, afirmând că în următoarele trei săptămâni fabricarea de mănuși și combinezoane de protecție ar putea fi demarată la nivel național.

De altfel, el nu este primul titular de portofoliu din Guvernul Orban care aduce în discuție ipoteza privind producția locală de materiale sanitare. Tot pe fondul pandemiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat că zeci de companii din industria auto s-au reunit într-un grup de lucru și doresc să producă ventilatoare mecanice – mijloace esențiale în lupta cu noul coronavirus. (Detalii AICI)

Ce spune Nelu Tătaru despre studiul pregătit de experții de la INBI „Matei Balș”

Totodată, în aceeași intervenție, ministrul Sănătății a abordat și tema studiului propus de experții de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în speță de managerul Adrian Streinu-Cercel, care anunța că peste 10.000 de bucureșteni vor fi aleși aleatoriu pentru testare, într-un proiect amplu care are drept scop final limitarea răspândirii (Detalii AICI). În plus, această inițiativă ar fi avut un rol important în plecarea lui Victor Costache de la Ministerul Sănătății. (Detalii AICI)

Nelu Tătaru a menționat că rămâne de văzut dacă Guvernul își va da acordul, dar a precizat că proiectul poate fi demarat și fără acest pas, în măsura în care și-l asumă Primăria Capitalei.

În orice caz, el a mai adăugat că, în prezent, România are o capacitate de testare cuprinsă între 1.500 și 2.000 de teste pe zi.

Autoritățile române au depistat, până sâmbătă - ora 13:00, 1.452 de cazuri de infectare cu noul coronavirus la nivel național. (Detalii AICI) Sâmbătă seară, la nivel național a fost înregistrat și un al 30-lea deces printre persoanele contaminate. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Nelu Tataru