Nelu Tătaru: Se face o evaluare a tuturor spitalelor cu privire la situația infecțiilor nosocomiale la pacienţii Covid-19

Nelu Tătaru: Se face o evaluare a tuturor spitalelor cu privire la situația infecțiilor nosocomiale la pacienţii Covid-19
Foto: Facebook / Nelu Tataru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat miercuri că se face o evaluare a tuturor spitalelor pentru a stabili dacă au existat infecţii nosocomiale la pacienţii Covid-19. Anunțul acestuia vine după ce, luni, președintele Klaus Iohannis a declarat că I se pare “cel puțin ciudat” faptul că Direcția de Sănătate Publică (DSP) nu a raportat nicio infecție nosocomială la decesele Covid.

Au existat sau nu infecţii nosocomiale la pacienţii Covid-19. Nelu Tătaru anunță controale în spitale

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, miercuri, că se fac evaluări ale tuturor spitalelor pentru a se afla dacă au existat infecţii nosocomiale la pacienţii Covid-19. De asemenea, acesta a precizat că va fi evaluat fiecare pacient în parte.

“Pacienţii cu Covid desfăşuraţi în focarele din spitale sunt cei care sunt contacţi şi iau acea boală în spital. O infecţie nosocomială înseamnă infecţie apărută în spital la 48 de ore de la internare, pe parcursul spitalizării, până la 30 de zile de la externare. Avem în evaluare în acest moment tot ce înseamnă DSP-uri pentru fiecare spital în parte, fiecare focar desfăşurat. Aştept o evaluare a acestui lucru.

Avem la acest moment 346 de focare desfăşurate în spital de la începutul acestei pandemii, cu 4825 de pacienţi care au fost în aceste focare. Evaluăm fiecare pacient”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Klaus Iohannis i-a cerut explicații lui Nelu Tătaru despre „zero” infecții nosocomiale

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni seară, răspunzând unei întrebări, că va cere explicații Ministerului Sănătății, condus de Nelu Tătaru, despre faptul că în niciun caz de deces din cauza COVID-19 nu au fost raportate infecții nosocomiale.

Afirmația președintelui a venit și în contextul în care doctorul Laszlo Lorenzovici, directorul general al Hospital Consulting, a susținut că medicul Istvan Benedek a decedat din cauza unei infecții din aparatul de ventilat, după ce a depășit infecția cu Covid-19.

“Despre infecțiile nosocomiale voi cere o informare la Ministerul Sănătății. Mi se pare cel puțin ciudat, în condițiile în care s-au luat măsuri de îmbunătățire, dar de la ce am avut la zero e cale lungă și voi cere o explicație pentru asta”, a spus Iohannis, răspunzând unei întrebări cu privire la faptul că DSP-urile nu au mai raportat niciun deces în urma infecțiilor bacteriene luate din spitale de când a început pandemia de Covid-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe