Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nicolae Ciucă: Autoritățile trebuie să se asigure că această criză sanitară și recesiunea economică nu vor deveni o criză de securitate

Nicolae Ciucă: Autoritățile trebuie să se asigure că această criză sanitară și recesiunea economică nu vor deveni o criză de securitate

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Oct 2020, 17:45
Nicolae Ciucă: Autoritățile trebuie să se asigure că această criză sanitară și recesiunea economică nu vor deveni o criză de securitate Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Autoritățile trebuie să se asigure că „această criză sanitară și recesiunea economică nu vor deveni o criză de securitate”, a subliniat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, vineri, la Bucharest Forum, unde a precizat că există îngrijorări legate de necunoscutele pandemiei de coronavirus, transmite Agerpres.

Ministrul Apărării Naționale: Autoritățile trebuie să se asigure că această criză sanitară și recesiunea economică nu vor deveni o criză de securitate

 

În discursul său de vineri, Nicolae Ciucă a declarat că „noua paradigmă a crizei economice şi financiare post-COVID va avea probabil impact asupra domeniului Apărării la nivel global”.

El a vorbit despre angajamentul țării noastre față de modernizarea forțelor armate.

„Noi, la Ministerul Apărării Naţionale, suntem foarte hotărâţi să mergem înainte cu modernizarea armatei române, fiind conştienţi că, pe lângă avantajele de a avea capabilităţi moderne, care au impact asupra pregătirii şi activităţii noastre, două elemente-cheie ce reies din această iniţiativă vor influenţa investiţiile viitoare”, a punctat demnitarul.

Oficialul a scos în lumină menținerea cotei de 2% din PIB pentru Apărare până în 2026, precum și identificarea, și implementarea celor mai bune metode prin care companiile române se pot implica în programul de achiziții. Referitor la achizițiile din domeniul Apărării, el a vorbit de condiţii-cheie pentru respectivele echipamente, anume interoperabilitatea cu statele NATO, UE şi cu partenerii strategici.

Nicolae Ciucă a reiterat că acesta este al patrulea an când Apărarea din România beneficiază de 2% din Produsul Intern Brut. Totodată, ministrul a spus că în perioada 2020-2023 sunt alocaţi 6,05 miliarde de euro de la bugetul de stat pentru echipament de importanţă majoră, pentru modernizarea Armatei.

El a mai spus şi că presiunea crizei sanitare va afecta bugetele pentru achiziţii şi cercetare.

„Ştim că prioritizarea cheltuielilor pentru Apărare în mijlocul unei crize sanitare nu este un lucru uşor. În acelaşi timp, suntem conştienţi că ameninţările ce existau înaintea pandemiei nu au scăzut. Aceste ameninţări înseamnă şi folosirea de noi tehnologii, inclusiv 'inteligenţa artificială', pentru a ne destabiliza şi a ne testa. Guvernele trebuie să investească în noile tehnologii, pentru a descuraja noi ameninţări în viitor", a subliniat ministrul.

Nicolae Ciucă a amintit că România a primit, recent, primul sistem PATRIOT, devenind „primul aliat de pe flancul estic care are un asemenea sistem". De asemenea, demnitarul a evidenţiat investiţiile române în modernizarea bazei militare „Mihail Kogălniceanu", pentru ca aceasta să fie „un hub-pivot la Marea Neagră". 

Nicolae Ciucă a primit, vineri, medalia dedicată Zilei Armatei României, emisă de Monetăria Statului la ceas aniversar

 

Ministrul Apărării a anunțat, vineri, că a primit „medalia dedicată Zilei Armatei României – 25 Octombrie, emisă de Monetăria Statului, cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a acestei prestigioase instituții pe care o marcăm în acest an”.

„Sunt onorat să primesc această importantă distincție, un simbol al recunoașterii tradiției și profesionalismului Armatei României. Onoare, demnitate, Patrie sunt o parte din elementele care îi definesc pe militari și instituția militară. Vă mulțumesc că împărtășiți aceleași valori. Împreună putem contribui la educarea și pregătirea tinerei generații despre ceea ce înseamnă valorile și tradițiile unei națiuni!”, a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook.DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

 

Am primit astăzi medalia dedicată Zilei Armatei României – 25 Octombrie, emisă de Monetăria Statului, cu ocazia celei...

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Vineri, 16 octombrie 2020
Citeşte mai multe despre:   Nicolae Ciuca,   MAPN