Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nicolae Ciucă (MApN): Redresarea Spitalului Județean Suceava, esențială pentru lichidarea focarului de infecție cu coronavirus din oraș și din apropierea acestuia

Nicolae Ciucă (MApN): Redresarea Spitalului Județean Suceava, esențială pentru lichidarea focarului de infecție cu coronavirus din oraș și din apropierea acestuia

Un articol de: Vladimir Ionescu - 09 Apr 2020, 19:23
Nicolae Ciucă (MApN): Redresarea Spitalului Județean Suceava, esențială pentru lichidarea focarului de infecție cu coronavirus din oraș și din apropierea acestuia Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Redresarea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este esențială pentru lichidarea focarului de infecție cu coronavirus din oraș și din apropierea acestuia, a afirmat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, care a comparat situația de la unitatea medicală cu cea de pe o navă „surprinsă de o furtună catastrofală”.
 

Redresarea Spitalului din Suceava e esențială pentru lichidarea focarului de infecție din oraș, spune Nicolae Ciucă

 

„Problema spitalelor afectate în mod sistemic de răspândirea infecțiilor cu COVID-19 în rândul personalului medical este una gravă, de maximă urgență și care cere măsuri ferme, radicale și imediate. (…) Vreau să fie foarte clar: acest spital nu a fost MILITARIZAT, nu a trecut în subordinea MApN, nu a fost transformat într-o cazarmă, iar personalului medical de acolo nu i s-a cerut să se transforme în soldați care să execute fără crâcnire ordinele”, a scris Nicolae Ciucă, joi, pe Facebook.

Demnitarul a subliniat că, „într-o situație ca aceasta, nu este timp pentru alte discuții decât acelea despre măsurile urgente care se pot lua: aducerea la bord a unui căpitan și a unei echipe care să poată ține nava pe linia de plutire și să o scoată din furtună. Pentru asta, căpitanul chemat trebuie să ia măsuri urgente pentru stingerea focului și evacuarea apei, să aducă de pe alte nave o parte din echipaj și să-l recupereze pe cel rămas la bord, să repună în funcțiune sistemele esențiale ale navei și să ducă nava în siguranță, departe de pericol”.

„Cei doi medici militari care și-au asumat, temporar, conducerea spitalului, împreună cu alți doi ofițeri care întregesc echipa de comandă, au misiunea de a readuce spitalul în zona de siguranță. Un spital care avea mai puțin de 10% din personalul medical apt de muncă. Un spital care a înregistrat un număr extrem de mare de infectări și, din păcate, și un număr foarte mare de decese.

Trebuie să știți că una dintre primele măsuri pe care le-au luat managerii numiți la Suceava a fost aceea de a aduce în acest spital 20 de cadre medicale militare (10 medici și 10 asistenți medicali), care s-au oferit voluntar de la Spitalul Militar din Cluj și care au asigurat reluarea activității în secțiile esențiale ale spitalului. În paralel, Spitalul Militar din Iași a preluat tratarea cazurilor non-COVID pe care spitalul din Suceava nu le mai poate trata”, a adăugat ministrul Apărării.

Nicolae Ciucă a subliniat, totodată, că „măsurile de sprijin pentru acest spital nu sunt singurele pe care Armata României le-a luat acolo. Avem efective importante care contribuie la acțiunile de decontaminare a spațiilor spitalului și principalelor străzi din oraș, sunt militari care acționează alături de efectivele MAI în misiuni de ordine publică pentru supravegherea respectării restricțiilor de circulație și avem militari care distribuie produse de strictă necesitate în județ”.

„Revenind la Spitalul Județean Suceava, unul dintre cele mai mari spitale din Moldova, subliniez, din nou, că aici virusul s-a răspândit fulgerător printre personalul medical și pacienți. Multe vieți au fost pierdute. Importantă este acum scoaterea navei din exemplul nostru din furtună și mai puțin aspectele secundare. Orice alte discuții, mare parte dintre ele firești și justificate în vremuri normale, ar trebui să aștepte.

Cel mai grav ar fi acum să politizăm un astfel de caz. Am văzut multe luări de poziție, pe acest subiect, în rândul politicienilor și al altor analiști sau formatori de opinie. Deși este evident că pandemia COVID-19 nu are culoare politică, sunt sigur că astfel de păreri vor mai fi auzite. Nu le poate interzice nimeni să-și spună părerea și nu este problema mea să judec competența unor astfel de opinii și verdicte”, a mai spus Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale.

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Suceava,   Nicolae Ciuca,   coronavirus