Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nicușor Dan a explicat de ce întârzie preluarea mandatului: „Există un motiv legitim, unul semi-legitim și o complicație” / Întrebat dacă se va lăsa cu închisoare după controlul la PMB: „Aș paria pentru asta, da”

Nicușor Dan a explicat de ce întârzie preluarea mandatului: „Există un motiv legitim, unul semi-legitim și o complicație” / Întrebat dacă se va lăsa cu închisoare după controlul la PMB: „Aș paria pentru asta, da”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 15 Oct 2020, 20:10
Nicușor Dan a explicat de ce întârzie preluarea mandatului: „Există un motiv legitim, unul semi-legitim și o complicație” / Întrebat dacă se va lăsa cu închisoare după controlul la PMB: „Aș paria pentru asta, da” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Nicușor Dan a explicat, joi seară, în direct pe B1 TV, de ce întârzie preluarea mandatului său. „Există un motiv care este legitim, unul care e semi-legitim și unul care este pur și simplu o complicație”, a subliniat primarul general ales al Capitalei, în emisiunea „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Nicușor Dan, primarul general ales al Capitalei, în direct pe B1 TV

 

„Există un motiv care este legitim, unul care e semi-legitim și unul care este pur și simplu o complicație, o prostie colectivă, ca să spun așa. Motivul legitim pentru care există niște zile de întârziere este că în Birourile Electorale sunt și reprezentanți ai partidelor, și decizia acolo se ia prin vot, și atunci dacă cineva contestă alegerile, e un principiu constituțional, european că trebuie să ai acces la un judecător. Deci, judecătorul trebuie să îți confirme mandatul. Până aici, lucrurile sunt foarte clare. După aceea, a mai venit o întârziere din faptul că – și aici este semi-justificat – noi avem o lege de finanțare a partidelor și implicit a campaniilor electorale, care spune că trebuie să depui un raport de activitate la Autoritatea Electorală Permanentă, cum ai cheltuit banii, pe care ulterior Autoritatea ți-i dă înapoi. Legiuitorul, ca să fie foarte riguros, a zis, înainte să îți validezi mandatul, depune și du-te la judecătorie cu dovada că ai depus raportul acesta la Autoritatea Electorală Permanentă. De aici a venit o întârziere de câteva zile. Ultima chestiune, care este absurdă, este că în Codul Administrativ nu e clar care e instanța competentă să judece pentru consilierii generali, pentru cei 55 de consilieri generali”, a declarat Nicușor Dan.

În finalul emisiunii, el a fost întrebat și dacă este de părere că – având în vedere controlul pe care l-a efectuat Ministerul de Finanțe la Primăria Capitalei și că acele concluzii au ajuns pe masa DNA – va ajunge cineva la închisoare în rândul membrilor din actuala administrație a municipalității.

„Eu, dacă aș fi jucător de pariuri, aș paria pentru asta, da”, a răspuns Nicușor Dan.

Nicușor Dan: Din păcate preluarea mandatului meu va mai întârzia 7-10 zile

 

Nicușor Dan, primarul general ales al Capitalei, anunțase miercuri seară că preluarea mandatului său va mai întârzia 7-10 zile. Totul ar fi început de la „o formulare ușor neclară asupra instanței competente pentru București”, în contextul în care Primarul și Consiliul General depun jurământul odată, dar ambii trebuie validați anterior de instanță. 

„Din pacate preluarea mandatului meu va mai intarzia 7-10 zile, ceea ce nu e deloc bine din perspectiva crizei medicale in care ne aflam. Iata explicatia: Codul Administrativ spune ca Primarul General isi preia mandatul (depune juramantul) odata cu Consiliul General. Si Primarul si Consiliul trebuie validati anterior de instanta. Codul Administrativ are o formulare usor neclara asupra instantei competente pentru Bucuresti: primarul si consiliul sunt validati de judecatoria in raza careia se afla circumscriptia in care au avut loc alegeri. Tribunalul Bucuresti a validat mandatul meu acum cateva zile, apreciind ca, intrucat nicio judecatorie de sector nu acopera circumscriptia Bucuresti, competent este Tribunalul Bucuresti. Azi insa, printr-un alt complet, Tribunalul Bucuresti a trimis dosarul de validare a consilierilor generali la Judecatoria Sector 1. Dupa motivare (peste 1-2 zile), dosarul va ajunge la Judecatoria Sector 1. Probabil Judecatoria va trimite la Tribunal. Se va constata conflict de competenta si dosarul va ajunge la Curtea de Apel, care va trimite la Tribunal. Dupa asta vom mai astepta doua zile pentru un eventual apel”, a scris Nicușor Dan, miercuri seară, pe Facebook.Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

Citeşte mai multe despre:   Nicusor Dan