Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nicușor Dan, apel către bucureșteni: Fiecare dintre noi poate să contribuie la limitarea răspândirii COVID-19. Îndemnul meu e să purtăm toți mască (VIDEO)

Nicușor Dan, apel către bucureșteni: Fiecare dintre noi poate să contribuie la limitarea răspândirii COVID-19. Îndemnul meu e să purtăm toți mască (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 12 Iul 2020, 10:08
Nicușor Dan, apel către bucureșteni: Fiecare dintre noi poate să contribuie la limitarea răspândirii COVID-19. Îndemnul meu e să purtăm toți mască (VIDEO) Foto: Nicușor Dan / Facebook Politică

Nicușor Dan, candidatul independent susținut de PNL și USR la Primăria Capitalei, a desfășurat o conferință de presă, duminică, în care a atras atenția cu privire la cât este de importantă respectarea regulilor de siguranță sanitară. În apelul său către bucureșteni, demnitarul a subliniat nevoia „de responsabilitate socială pentru fiecare dintre noi”, iar îndemnul său a fost „ca fiecare dintre noi să purtăm mască”. Nu în ultimul rând, el a cerut actualei administrații, cea condusă de Gabriela Firea, să implementeze o serie de măsuri ca reacție la epidemia de coronavirus din București.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Nicușor Dan, apel către bucureșteni la respectarea regulilor de siguranță sanitară. Principalele declarații


 

 • În ultimele zile, lupta lor devine tot mai grea, pentru că numărul de cazuri a început să crească. Există riscul ca în cateva zile și ei, și spitalele în care lucrează să fie suprasolicitate și să nu mai poată răspunde numărului de cazuri, în special a celor grave. Apelul meu către bucureșteni este următorul: fiecare dintre noi poate să contribuie la limitarea răspândirii acestui virus și, pentru a permite spitalelor să funcționeze în regim normal, e nevoie de responsabilitate socială pentru fiecare din noi. De aceea, rugămintea mea, îndemnul meu este ca fiecare dintre noi să poarte mască.
   
 • Medicii poartă în fiecare zi combinezoane de protecție și nu e ușor să porți opt, 10 ore un combinezon de protecție. Noi putem să îi ajutăm, purtând o simplă mască. În felul acesta, ne protejăm pe noi, protejăm persoanele apropiate și limităm răspândirea acestei boli. Practic, sănătatea publică depinde de fiecare dintre noi. Înțeleg că toată lumea este obosită și stresată. Nu a fost ușor. Înțeleg că fiecare dintre noi dorește să se relaxeze acum că a venit vara și se apropie vacanțele. Putem să o facem, dar trebuie să ne comportăm în continuare responsabil și, mai ales, trebuie să ascultăm ce spun specialiștii. Am făcut asta în martie și aprilie, și am evitat cu toții o tragedie. Trebuie să o facem în continuare. Trebuie să respectăm expertiza, nu să o ignorăm sau, mai rău, să o disprețuim.
   
 • În ceea ce privește Primăria Capitalei, știm cu toții că am avut, ieri, peste 100 de noi îmbolnăviri. În ultima săptămână am avut peste 400, iar în săptămâna precedentă am avut peste 350. Vă aduc aminte că, în februarie, înainte de începerea epidemiei, am propus un set de măsuri pentru Primăria Capitalei. De asemenea, am propus un set de măsuri imediat după ce România a ieșit din starea de urgență, în 15 mai. Din păcate, în acele două momente, acele măsuri nu au fost luate în considerare. Sper ca asta să se întâmple acum, pentru că, după cum am spus, crește numărul de cazuri și situația riscă să devină gravă.
   

Ce măsuri cere independentul pentru Capitală, în lupta cu noul coronavirus


 

Nicușor Dan a cerut „administrației PSD-Firea” să implementeze „următoarele măsuri” ca formă de răspuns la pandemia de COVID-19 și efectele sale în Capitală.

 • Să testeze periodic persoanele cele mai expuse la infectare, cadre medicale, asistenți sociali, șoferi și controlori STB, taximetriști, funcționari care lucrează direct cu publicul.
   
 • Cer să inițieze un parteneriat cu direcția de sănătate publică subordonată, după cum știți, ministerului, pentru a ajuta pe aceasta în anchetele epidemiologice făcute la persoanele infectate pentru contacții acestora.
   
 • Cer să pună în vânzare măști la punctele în care se vând bilete STB, pentru persoanele care nu au masca la ele și vor să se urce în mijloacele de transport în comun.
   
 • Cer să mobilizeze poliția locală, pentru verificarea obligației de a purta masca în spații închise, în spații comerciale, în mijloace de transport în comun.
   
 • Cer să asigure, tot cu poliția locală, respectarea interdicției de a folosi spațiile de joacă pentru copii.
   
 • Cer să instituie pentru mai multe tipuri de spații deschise, cum sunt piețele și cum sunt, de exemplu, zonele din Lipscani, un număr maxim de persoane care pot să intre.
   
 • Cer să mobilizeze, de asemenea, poliția locală pentru a se verifica numărul de persoane care accesează aceste spații.
   
 • Cer să instaleze robinete cu apă și săpun la intrarea în parcuri, respectiv la intrarea în piețe.
   
 • De asemenea, să utilizeze cu dezinfectant mijloacele de transport în comun și stațiile STB.
   
 • Cer să dezinfecteze periodic, pe baza unor protocoale, mobilierul urban și să asigure spălarea, nu dezinfectarea, străzilor.
   
 • Cer să extindă distribuția de măști gratuite către bucureștenii cu venituri reduse.
   
 • Cer să instituie comunicarea online cu cetățenii în toate instituțiile din subordinea primăriei și să facă publicitate acestei proceduri, astfel încât să nu pună bucureștenii pe drumuri pentru lucruri care pot să fie rezolvate de la distanță.
   
 • De asemenea, prin mijloacele consistente de publicitate pe care le au la îndemână, să vorbească cetățenilor despre riscul acestui virus și despre nevoia de a se proteja.
Citeşte mai multe despre:   Nicușor Dan