Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nicușor Dan, explicații după demisia din USR: Este o chestiune de onoare. A apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție, nu cred că este o direcție bună (VIDEO)

Nicușor Dan, explicații după demisia din USR: Este o chestiune de onoare. A apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție, nu cred că este o direcție bună (VIDEO)

Un articol de: - 01 Iun 2017, 14:38
Nicușor Dan, explicații după demisia din USR: Este o chestiune de onoare. A apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție, nu cred că este o direcție bună (VIDEO) Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea Politică

Nicușor Dan a susținut joi o conferință de presă în care a explicat de ce luat decizia de a demisiona din Uniunea Salvați România. 

Fostul șef al USR a vorbit despre trei motive care l-au determinat să facă acest pas. Totul a pornit de la diferența dintre opiniile lui și cele ale unei majorități din partid cu privire la definirea familiei. 

”O să anunț demisia mea din USR. Sunt trei motive importante pentru care o fac. 

Primul - opinia mea fermă că lucrul cel mai rău care se poate întâmpla în România acum este ca dezbaterea principală să nu fie pe cine fură și cine nu fură ci pe cine apară tradițiile și cine nu le apară. În felul ăsta o să ajungem ca 20 de ani, oamenii care fură o să fure în continuare spunând că apără tradițiile. 

Nicușor Dan, explicații după demisia din USR: Este o chestiune de onoare. A apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție, nu cred că este o direcție bună

Al doilea motiv este că simt o datorie pentru oamenii care ne-au votat. Tema familiei este foarte importantă pentru fiecare dintre ei, este una intimă, care ține de identitate, de dentimentul religios. Pentru că USR a fost votat și de oameni care sprijină acest referendum și de oameni care nu-l sprijină, e convingerea mea fermă că USR trebuie să se adreseze și unora, și altora. 

Peste aceste două motive aș fi putut să trec în virtutea faptului că e un principiu al democrației că majoritatea are întotdeauna dreptate. A fost un vot prin care colegii mei s-au poziționat. 

Al treilea motiv ține de onoare. În etapele de formare a acestui partid, fie că a fost USB, sau USR, în întâlnirile pe care le-am avut cu oameni le-am promis, și a fost o promisiune a mea, personală, că în partidul ăsta este loc pentru toată lumea, și pentru progresiști, și pentru conservatori și că nu o să existe o decizie a partidului care să fie în contradicție cu sentimentele lor intime, importante, identitare. Informaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a...

Culmea, acestă formulă a funcționat. Această decizie vine să spună, în opinia mea, că unii din colegii noștri sunt colegi de mâna a doua, adică convingerile lor intime pe o chestiune importantă pentru ei intră în contradicție cu direcția în care partidul vrea să meargă. 

Pentru asta eu îmi asum că am făcut o promisiune de care nu m-am putut ține. Este o chestiune de onoare. Asta antrenează demisia mea azi din USR”, a explicat Nicușor Dan. 

Acesta a mai spus că, după părerea sa, USR nu se îndreaptă într-o direcție bună. 

”Nu e nimic dramatic, este o construcție cu mulți oameni, aici a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție, nu cred că este o direcție bună, dar este dreptul lor să o facă. Le urez succes și sper că se vor ține de cuvânt și tot ce am promis în campana electorală va fi realizat”, a mai spus Dan. 

Totodată, Nicușor Dan a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea întoarce în USR dacă un for superior Biroului Național va reconsidera decizia luată miercuri. 

”Eu rămân disponibil pentru politica românească, pentru USR, dacă USR, printr-un for mai înalt decât biroul național de ieri își reconsideră decizia pe care au luat-o. Nu a fost o țâfnă de moment pe care am avut-o ieri. Am avut o ședință duminică. Atunci mi-am anunțat colegii de decizia mea în cazul în care votul va fi așa cum a fost. A fost o decizie asumată pe care am comunicat-o pentru ca toata lumea să fie în cunoștință de cauză. 

Demisia mea va fi trimisă catre biroul local USR al sectorului 6. Când se va întruni biroul local, nu pot să facă decât să constate demisia mea”, a mai spus Nicușor Dan. 

În ceea ce privește mandatul său de parlamentar, Nicușor Dan a spus că va lua o decizie după ce se va consulta cu colegii săi. 
 

Citeşte mai multe despre:   Nicusor Dan,   demisie,   USR