Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nicușor Dan: Nicio grădiniță construită în 4 ani de mandat ai administrației PSD-Firea, deși promisiuni au fost multe (VIDEO)

Nicușor Dan: Nicio grădiniță construită în 4 ani de mandat ai administrației PSD-Firea, deși promisiuni au fost multe (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 08 Iul 2020, 10:19
Nicușor Dan: Nicio grădiniță construită în 4 ani de mandat ai administrației PSD-Firea, deși promisiuni au fost multe (VIDEO) Foto: Nicușor Dan / Facebook Politică

Nicușor Dan, candidat independent susținut de PNL și USR la Primăria Capitalei, a susținut o nouă conferință de presă, miercuri, în care a acuzat administrația PSD din fruntea municipalității pentru strategia de dezvoltare urbană și, mai exact, pentru lipsa de rezultate în ceea ce privește infrastructura preșcolară. Demnitarul este de părere că actualul primar general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a avut „o situație extrem de privilegiată” în cei patru ani de mandat, având în vedere că sectoarele au fost conduse tot de social-democrați, iar majoritatea parlamentară și chiar guvernul în cea mai mare perioadă de timp au fost de aceeași culoare politică.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Principalele declarații făcute de Nicușor Dan


 

 • Firea promitea 20 de grădinițe cu program prelungit pentru 2.500 de copii. Promitea, de asemenea, creșe, dar nu spunea câte. Rezultatul este 0. În patru ani de mandat nu s-a construit nicio nouă grădiniță de către administrația PSD-Firea. Vorbim de un eșec al unei administrații, al unui partid care se pretinde de stânga, preocupat de domeniul social. Un eșec sever în ceea privește educația.
   
 • Azi, primarul general ne spune că nici nu avea în atribuții să construiască creșe și grădinițe, că atribuțiile sunt la primăriile de sector. Unu, că ar fi trebuit să ne spună lucrurile acestea în campania electorală, acum patru ani, și doi, că a avut o situație extrem de privilegiată. A avut un mandat în care a avut primari de sector colegi de partid. A avut un guvern de aceeași culoare politică și un parlament dominat de aceeași majoritate politică.
   
 • Am ales această locație din Sectorul 4. În spatele nostru este Grădinița „Albă ca Zăpada”. O vedeți, arată într-o stare jalnică. În timpul acesta, copiii care învățau aici în grădiniță au fost mutați într-un mall, unde nu au ferestre și, deci, nu au lumină naturală. Acestea sunt soluțiile PSD la problema infrastructurii de educație.
   
 • Situația creșelor și a grădinițelor. În cele șase sectoare avem un deficit de 25% locuri în grădinițe. Mai mult decât atât, legea spune că într-o grupă de grădiniță trebuie să ai cel mult 20 de copii și media pe București a copiilor în grupe este de 25. Aici, în Sectorul 4, e și mai rău, media copiilor într-o grupă este 27.
   
 • În privința creșelor stăm și mai rău. Numărul creșelor e de trei ori mai mic decât al grădinițelor, de care am spus deja că sunt insuficiente. În unele sectoare, disproporția asta este și mai mare, în sensul că în Sectorul 6, de exemplu, avem doar trei creșe – de nouă ori mai puține decât grădinițele.
   
 • Ce s-a construit în ultimii ani pentru infrastructura preșcolară. În Sectorul 1 nu s-a construit nimic nou, s-a extins un corp la Liceul Tonitza, în Sectorul 2 nu s-a construit nimic, în Sectorul 3, care e cel mai populat din București, s-a construit acum 15 ani Școala 80, în care câțiva ani mai târziu primarul a mutat copiii pentru a-și face sediu administrativ, deci practic rezultatul e 0, în Sectorul 4 nu s-a construit nimic, în Sectorul 5 s-a construit imediat după Revoluție Liceul Odobleja, aici în ceea ce privește școlile stăm foarte prost, avem școli în Sectorul 5 în care avem și 40 de copii în clasă, iar în Sectorul 6 s-a construit doar o grădiniță în 2015, Grădinița Albinuța, așa cum am spus, dată în folosință în 2015.
   
 • O să vorbim des în campania aceasta despre ce înseamnă dezvoltare urbană. Dezvoltare urbană nu înseamnă să construiești blocuri de locuințe și, eventual, birouri pentru locuri de muncă. Înseamnă să construiești tot ce au nevoie oamenii pentru o viață confortabilă, adică creșe, grădinițe, școli. Înseamnă să ai în cartiere centre de cartier, centre culturale. Înseamnă să ai policlinici. Înseamnă să ai parcuri, înseamnă să ai terenuri de sport. Asta înseamnă să faci o dezvoltare urbană sustenabilă. Noi, după Revoluție, am avut apariția, în București, a unor cartiere noi – dacă suntem în Sectorul 4, cum este zona dinspre Popești. Am avut extinderi masive ale unor cartiere. Din păcate, infrastructura școlară nu a ținut pasul cu aceste extinderi și este total, așa cum am arătat, neadaptată.
   
 • Care sunt soluțiile? În urmă cu un an am lansat acest program, care se referă la întreaga problematică a copiilor din București. Aici avem mai multe componente. Avem niște componente hard, de infrastructură. Trebuie să avem pentru familiile tinere care își propun să aibă un copil garanții că vor avea o creșă și o grădiniță.


Gabriela Firea și Nicușor Dan, principalii competitori la alegerile pentru Primăria Capitalei


 

Până la acest moment, Gabriela Firea și Nicușor Dan sunt principalii competitori în cursa pentru cel mai votat scaun de primar din țară, cel de la Primăria Capitalei. Un sondaj realizat de INSCOP Research în perioada 20-26 iunie, la comanda PNL, îl dă favorit pe candidatul cu rol de challenger în alegerile locale ce vor avea loc în a doua parte a anului, cu un avans de aproximativ 9% în fața primarului în exercițiu.

„Nu ma bat cu nimeni în sondaje. Și Domnul Dragnea se lăuda cu procente uriașe în sondaje cu trei luni înainte de europarlamentare, iar rezultatul a fost dezastruos. Așa și acum. Se laudă cu ce nu există în realitate. Și la alegerile anterioare, PNL scotea pe piață sondaje false. Candidatul de atunci, Cătălin Predoiu, a arătat presei un sondaj în care se pretindea că are 28%. La vot a luat doar 11%. Așa că, cel mai corect sondaj se realizează în ziua votului. Am convingerea ca bucureștenii vor vota un om implicat, harnic, priceput, tenace. PNL/PDL au blocat toate proiectele benefice pentru oameni, din Capitală, prin majoritatea din Consiliul General. Investiții pe care eu le-am deblocat și finalizat”, a fost reacția Gabrielei Firea, cotată cu șansa a doua în sondajul INSCOP Research.

Comentând afirmația primarului general în direct pe B1 TV, Nicușor Dan a afirmat: „Gabriela Firea încearcă cu disperare să se delimiteze de PSD, pentru că știe că PSD o trage în jos. Acesta este jocul pe care îl face, dar nu poate, pentru că ea a fost acolo. Când a candidat la primărie, a venit Dragnea cu trandafiri în mână și împreună s-au dus la biroul electoral să își depună candidatura. Gabriela Firea este PSD. Este șefa PSD București și este responsabilă de tot ce s-a întâmplat și la Primăria Capitalei, și la cele șase primării de sector din București”.

Citeşte mai multe despre:   Nicusor Dan