Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nicușor Dan: „Practic sunt candidatul opoziției la Primăria Capitalei” / Ce spune despre organizarea alegerilor locale, pe fondul pandemiei de COVID-19 (VIDEO)

Nicușor Dan: „Practic sunt candidatul opoziției la Primăria Capitalei” / Ce spune despre organizarea alegerilor locale, pe fondul pandemiei de COVID-19 (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 21 Mai 2020, 20:03
Nicușor Dan: „Practic sunt candidatul opoziției la Primăria Capitalei” / Ce spune despre organizarea alegerilor locale, pe fondul pandemiei de COVID-19 (VIDEO) Politică

Nicușor Dan a afirmat, joi seară, în direct pe B1 TV, că poate fi considerat candidatul opoziției pentru Primăria Capitalei. Dacă PNL și USR au anunțat deja că îl susțin în cursa către poziția de primar general, liderii din PMP și PLUS i-au transmis și ei, informal, că îl sprijină în competiția electorală.
 

Nicușor Dan, candidatul opoziției la Primăria Capitalei

 

„În mod oficial, organele de conducere ale partidelor, și la PNL, și la USR, au decis să mă susțină. Informal, liderii de la PMP și PLUS mă susțin și ei, deci practic sunt candidatul opoziției”, a declarat Nicușor Dan.

Candidatul independent a subliniat că, în opinia sa, „cea mai mare incertitudine vine din faptul că atunci când Parlamentul a aprobat, cu modificări, ordonanța de urgență a Guvernului, acum câteva zile, a spus, contrar a tot ce s-a întâmplat până acum, că va stabili el, Parlamentul, data alegerilor. Adică, majoritatea din jurul PSD. Acum o să urmeze, probabil, o contestați la Curtea Constituțională pe această lege, care dă Parlamentului atribuția de a stabili legea. Eu cred că o să fie admisă și Guvernul o să stabilească data alegerilor. Bineînțeles, lucrul cel mai important este să nu îi faci pe oameni să facă toată campania cu pericol de răspândire a virusului. Totul depinde de evoluția pandemiei din România”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Alegerile locale se pot organiza în cel mult șase luni de la expirarea stării de alertă

 

Cu aproximativ o săptămână în urmă, Camera Deputaților modifica o ordonanță de urgență a Guvernului referitoare la organizarea alegerilor locale. Forul inferior al Parlamentului avea rol decizional în această speță, iar actul normativ stipulează că data la care va avea loc scrutinul local trebuie stabilită cu cel puțin 75 de zile înainte de vot, de către Parlament, nu de Guvern, contrar cutumei de până acum.

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului București și consiliilor județene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgență sau stării alertă”, se arată în varianta modificată a actului normativ.
 

E prematur să vorbim despre alegeri, spunea președintele Iohannis

 

În orice caz, în finalul lunii aprilie, Klaus Iohannis declara că este prematur să se vorbească despre o dată fixă a alegerilor, fie ele locale sau generale. Totul, spune șeful statului, depinde de evoluția efectelor generate de criza COVID-19 în România.

„Primul lucru e că ne spun tot mai mulți experți că nu vom scăpa de virus și va trebuie să găsim un mod de a trăi cu această boală. Sper să ajungem ca în cazul gripei, să avem câșiva bonavi și restul societății să poată funcționa. E prematur să spunem că vom avea alegeri în orctombrie, noiembrie, decembrie. Important e să le facem când nu va fi un pericol pentru populțaie. Nu voi fi de acord să facem alegeri când epidemia încă există. Îmi doresc să avem în toamnă alegeri locale și parlamentare, dar dacă nu vor fi în siguranță, le vom amâna”, afirma președintele Iohannis.

Citeşte mai multe despre:   Nicusor Dan