Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Nicușor Dan: Proiectul privind stimulentul pentru donarea de plasmă este ilegal și va înceta. Încurajezi oameni care nu sunt neapărat sinceri şi pot să-i pună în pericol pe ceilalți

Nicușor Dan: Proiectul privind stimulentul pentru donarea de plasmă este ilegal și va înceta. Încurajezi oameni care nu sunt neapărat sinceri şi pot să-i pună în pericol pe ceilalți

Un articol de: Traian Avarvarei - 30 Sep 2020, 17:53
Nicușor Dan: Proiectul privind stimulentul pentru donarea de plasmă este ilegal și va înceta. Încurajezi oameni care nu sunt neapărat sinceri şi pot să-i pună în pericol pe ceilalți Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri că proiectul privind stimularea financiară a celor care donează plasmă este ilegal, astfel că el va fi stopat.

 

 

Nicuşor Dan: Stimularea financiară a donatorilor de plasmă pentru pacienții cu Covid-19, ilegal

 

 

 

Nicușor Dan este de părere că donarea de plasmă de către cei care s-au vindecat de Covid-19 este un gest umanitar, iar stimularea financiară este ilegală.

"În primul rând acele proiecte care sunt ilegale vor înceta. Proiectul privind stimulentul pentru donarea de plasmă este ilegal, pentru că şi în România şi în Uniunea Europeană, să-i stimulezi financiar pe cei care donează sânge este ilegal. De ce este această politică? Pentru că încurajezi astfel oameni care nu sunt neapărat sinceri şi pot să-i pună în pericol pe cei cărora le donează sânge. Din acest motiv, acest program va fi stopat şi bineînţeles vom încerca să stimulăm oamenii să doneze gratuit sânge, plasmă pentru vindecarea altor oameni", a spus Nicuşor Dan, înaintea unei întâlniri cu ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă subvenţiile vor fi tăiate, el a răspuns: "Nu. Oriunde în lumea civilizată există o subvenţie pentru transportul public pentru că asta duce la o reducerea poluării. În ceea ce priveşte subvenţia pentru termie, nu poţi pune oamenii să plătească pierderile pe care tu singur, ca autoritate publică, le faci în reţea".

 

 

”Donează plasmă, salvează viață”: Donatorii primesc un stimulent de 1.000 de euro

 

 O femeie din Argeș a găsit 10.000 de lei într-o parcare și a crezut că poate să-i păstreze. După patru zile cineva i-a bătut la ușă

 

Amintim că primarul General, Gabriela Firea, a lansat, în data de 1 septembrie 2020, platforma online dedicată proiectului ”Donează plasmă, salvează viață”.

Aceasta spune că proiectul vizează încurajarea donării de plasmă de către pacienți cu coronavirus vindecați, prin acordarea unui sprijin financiar în valoare de 4.800 de lei/beneficiar (1.000 de euro), sub forma unui pachet de vouchere.

„Chiar în această dimineață este funcțională aplicația pe care se pot înscrie pacienții care s-au vindecat de COVID-19, acum se află în convalescență, care pot să doneze plasmă, foarte necesară în această perioadă pentru a fi salvați pacienții de la ATI. Am venit cu acest proiect de stimulare a donării de plasmă, deoarece până în acest moment nu sunt semne vizibile că sunt foarte mulți donatori. Există încă o retincență, o lipsă de informare și din cei 40.000 de români care s-au vindecat de COVID-19 au donat foarte puțin. Potrivit statisticilor oficiale, sunt în jur de 400 de donatori”, declara Gabriela Firea.

„Stimulentul oferit de Primăria Capitalei, prin ASSMB, e necesar revenirii la o formă bună tonică a organismului după donare, spune Gabriela Firea.

„Practic, din acești bani, 4.800 de lei, se pot cumpăra mâncare sănătoasă, vitamine, minerale absolut necesare. Medical vorbind, donarea în sine, procesul nu e dureros, cu analizele anterioare durează maxim o oră și se pot recolta aproximativ 600 ml plasmă, care pot salva trei pacienți în formă severă”, a mai explicat fostul primar general.


 


 

Citeşte mai multe despre:   Nicusor Dan,   donare plasma,   sange