Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării: Corupţia, încadrată în categoria riscurilor de securitate/ În viziunea lui Iohannis, lupta anticorupţie trebuie continuată fără rezerve

Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării: Corupţia, încadrată în categoria riscurilor de securitate/ În viziunea lui Iohannis, lupta anticorupţie trebuie continuată fără rezerve

Un articol de: Traian Avarvarei - 04 Iun 2020, 17:48
Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării: Corupţia, încadrată în categoria riscurilor de securitate/ În viziunea lui Iohannis, lupta anticorupţie trebuie continuată fără rezerve Foto: presidency.ro Politică

Consilierul prezidenţial Ion Oprişor, din cadrul Departamentului Securităţii Naţionale, a transmis, joi, referitor la Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, că fenomenul corupţiei este abordat în mai multe secţiuni. Corupţia nu mai este tratată ca o vulnerabilitate, ca în strategiile anterioare, ci a fost încadrată la capitolul riscuri de securitate. ”În viziunea preşedintelui Klaus Iohannis, lupta anticorupţie trebuie continuată fără rezerve”, a transmis consilierul prezidenţial.


 


 Traian Băsescu A ANUNȚAT când se va decreta STARE DE URGENȚĂ, ÎN ROMÂNIA

Administrația Prezidențială: Corupţia, încadrată în categoria riscurilor de securitate


 


 

Potrivit consilierului prezidenţial Ion Oprişor, combaterea corupţiei în toate ipostazele sale, de la formarea grupurilor nelegitime de interese şi până la riscul deturnării deciziilor luate de autorităţile statului, ”este abordată în mai multe secţiuni ale Strategiei (de exemplu la punctele 142, 146, 150 şi 157)”.

”Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, document avizat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în şedinţa din 27 mai a.c. şi înaintat Parlamentului României pentru dezbatere şi aprobare, reprezintă principalul document de planificare a apărării şi a fost realizată cu contribuţia tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Strategia acordă o importanţă majoră componentei societale a securităţii naţionale, bazate în special pe creşterea rezilienţei şi reducerea vulnerabilităţilor interne, inclusiv prin combaterea corupţiei, precum şi pe buna funcţionare a statului de drept şi a democraţiei şi pe consolidarea capacităţii administrative”, a transmis, joi, condilierul prezidenţial Ion Oprişor, din cadrul Departamentului Securităţii Naţionale.

Potrivit reprezentantului Administrației Prezidențiale, în noua Strategie, fenomenul corupţiei nu mai reprezintă doar o vulnerabilitate, aşa cum era menţionat în strategiile anterioare. Corupției i-a fost atribuit un grad ridicat de atenţie, fiind încadrat în categoria ‘riscurilor de securitate’.

‘Strategia reiterează ataşamentul României faţă de statul de drept, subliniind explicit la punctul 53 că respectarea angajamentului ferm faţă de dreptate şi de lege, valorile democraţiei şi principiile statului de drept, precum şi modernizarea statului şi instituţiilor sale reprezintă fundamente care asigură cetăţenilor securitatea şi prosperitatea la care sunt îndreptăţiţi’, explică Ion Oprişor.

De asemenea, Strategia implică lupta anticorupţie pentru realizarea obiectivelor naţionale de securitate, din perspectivă internă, care vizează buna funcţionare a justiţiei şi asigurarea ordinii de drept, înlăturarea deficienţelor care afectează buna guvernare, precum şi prevenirea şi combaterea infracţionalităţii de toate felurile.


 


 

 În viziunea preşedintelui Klaus Iohannis, lupta anticorupţie trebuie continuată fără rezerve


 

 

Oprişor a explicat faptul că, în elaborarea Strategiei, s-a avut în atenţie respectarea prevederilor constituţionale şi ale legilor în vigoare, precum şi a deciziilor Curţii Constituţionale a României, în baza cărora serviciile de informaţii nu trebuie să participe la obţinerea de probe în cooperare cu Ministerul Public, care să fie utilizate în cadrul procesului de urmărire penală.

”În prezent, este încă în vigoare Strategia Naţională Anticorupţie, elaborată de către Ministerul Justiţiei, care îşi încheie valabilitatea în acest an. După aprobarea de către Parlamentul României a noii Strategii Naţionale de Apărare a Ţării, toate instituţiile publice cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale vor elabora strategiile sectoriale specifice domeniului lor de activitate, inclusiv Strategia anticorupţie, în cadrul cărora vor fi detaliate obiectivele, responsabilităţile şi direcţiile concrete de acţiune. În viziunea Preşedintelui Klaus Iohannis, lupta anticorupţie trebuie continuată fără rezerve, concomitent cu promovarea la nivelul societăţii a valorilor fundamentale care stau la baza creării unei culturi a integrităţii în zona publică, pentru că doar în acest fel vor putea fi eradicate cauzele care stau la baza fenomenului corupţiei”, a mai explicat consilierul prezidenţial.


 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis