?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Olanda: Pentru ca România să intre în Schengen este nevoie de un sistem judiciar independent. În ultimii ani s-au făcut pași înapoi

Olanda: Pentru ca România să intre în Schengen este nevoie de un sistem judiciar independent. În ultimii ani s-au făcut pași înapoi

Un articol de: B1.ro - 11 Feb 2019, 19:47
sursă foto: express.co.uk Politică

Ferdinand Grapperhaus, ministrul Justiției din Olanda, susține că pentru ca România să devină membră a spațiului Schengen este nevoie de un efort astfel încât lucrurile să fie îndreptate, iar țara noastră să aibă un sistem judiciar independent și unul legislativ funcțional în combaterea corupției, potrivit stiripesurse.ro.

„Noi ne-am exprimat îngrijorările şi cu siguranţă că acum, când Comisia a remarcat un uşor regres în ultimii ani, am spus că trebuie să facem un efort pentru a îndrepta lucrurile: să aveţi un sistem judiciar independent, un sistem legislativ funcţional în privinţa corupţiei. Pentru asta este important să lucrăm împreună. Noi am spus întotdeauna că Schengen este un sistem foarte important, dar şi unul fezabil, deci ca să se aplice tuturor trebuie să fim siguri că se fac şi acei ultimi paşi. Şi sunt convins că putem ajunge acolo. Iar Olanda poate fi acel prieten care spune că încă mai sunt lucruri de făcut, dar cred că este mai bine decât să fim lipsiţi de spirit critic şi lucrurile să rămână în stadiul actual“, a spus demnitarul olandez.

Totodată, Grapperhaus a fost întrebat dacă, în opinia sa, este posibil că celebrul Mecanism de Cooperare și Verificare să se încheie în mandatul actualei Comisii Europene.

„Suntem de părere că România a făcut paşi admirabili în ultimii 10 ani către un stat de drept solid. Cu toate acestea, aşa cum a subliniat şi Comisia, în ultimii ani s-au făcut totuşi nişte paşi înapoi. E ca atunci când un cal e pe punctul să termine cursa şi ezită înainte să sară peste ultimul obstacol. Noi credem că trebuie să ne ajutăm reciproc. În decembrie, înainte ca România să preia preşedinţia, am avut o discuţie cu ministrul Toader şi i-am spus că noi ne dorim foarte mult să continuăm schimbul bilateral de expertiză. Dar ceea ce este nenegociabil pentru fiecare stat membru al UE este principiul anticorupţiei, să aveţi un sistem independent de justiţie, care să se poată uita la mine, un membru al executivului, ministru al Justiţiei şi să mă judece independent şi să judece întregul sistem independent”, a subliniat ministrul olandez, scrie news.ro.

Acestea fiind spuse, Grapperhaus a precizat că a citit personal rapoartele făcute de Comisia de la Veneția și GRECO, dar și legile justiției criticate în aceste documente, având în vedere că a fost profesor de drept european.

„Şi cred că, aşa cum am spus şi mai devreme, este absolut necesar să se facă paşi suplimentari ca să ne asigurăm că aveţi un sistem judiciar independent, cu legi privind corupţia care chiar funcţionează, care să îi convingă pe cetăţenii ţării de existenţa unui sistem de justiţie funcţional şi independent“, a spus ministrul de Justiție din Olanda.

Citeşte mai multe despre:   schengen,   olanda,   romania
 
 
 
Loading...