Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ordonanța de urgență privind anticipatele a fost înregistrată la Senat: Românii vor putea vota oriunde în țară/ Alegerile se desfășoară tot pe trei zile în diaspora

Ordonanța de urgență privind anticipatele a fost înregistrată la Senat: Românii vor putea vota oriunde în țară/ Alegerile se desfășoară tot pe trei zile în diaspora

Un articol de: Sebastian Pricop - 14 Feb 2020, 16:29
Foto: facebook.com/pnl.ro Politică

Ordonanța de urgență care reglementează organizarea alegerilor anticipate din punct de vedere tehnic a fost publicată vineri pe site-ul Senatului fiind înregistrată la Parlament. Aceasta face parte din lotul celor 25 de OUG-uri adoptate de către Guvernul Orban în ședința de urgență din noaptea de dinaintea moțiunii de cenzură.

Pentru a intra în vigoare, o ordonanță de urgență trebuie să îneplinească două condiții: să fie înregistrată la Parlament și să fie publicată în Monitorul oficial. Odată cu primul pas îndeplint, cel mai probabil actul normativ urmează să fie publicat în cursul zilei de azi și în Monitorul Oficial.

Cu toate acestea, Consiliul Legislativ a avizat negativ OUG emisă de Guvernul Ludovic Orban pentru alegerile anticipate. Consiliul Legislativ susține că Executivul a trimis proiectul spre avizare în ziua în care a fost demis prin moțiune de cenzură, or la acel moment nu mai avea dreptul să promoveze ordonanțe de urgență.

Prin acest proiect de lege se prevede că cetățenii vor putea vota la alegerile parlamentare la orice secție din țară sau străinătate, iar românii din afara granițelor vor avea la dispoziție trei zile pentru a merge la urne. 

De asemenea, numărul parlamentarilor de diaspora a fost majorat de la 6 la 12.

ORDONANȚA DE URGENȚĂ INTEGRAL POATE FI CITITĂ AICI

UDMR anunțase prin vocea lui Kelemen Hunor că va cere atacarea ordonanței la Curtea Constituțională dacă aceasta apare în Monitorul Oficial.

"Va schimba Guvernul regulile jocului după ce am intrat pe procedură. Ceea ce e inacceptabil, să schimbi regulile jocului după ce ai început procedura de dizolvare a Parlamentului. Schimbă ordonanța de urgență sistemul nostru electoral. Sistemul nostru electoral este gândit pentru paralementare și construit pe liste județene. Circumscripția electorală este județul, numărul de mandate este stabilit în funcție de locuitorii din acel județ și de aceea pot să votezi în interiorul județului, în interiorul circumscripției dacă locuiești în circumscripția respectivă. Dacă tu spui că fiecare votează unde dorește, unde se trezește, oriunde în țară, schimbi în mod mascat acest sistem. Nici măcar nu e un sistem hibrid, e o prostie. 

O parte din mandate sunt distribuite pe listele județene, o parte merg pe lista națională.  O astfel de schimbare de sistem fără o discuție pealabilă nu se poate accepta. Rămâne să vedem dacă în Parlament se poate modifica propunerea. Nu cred că se poate ajunge rapid la o modificare corectă și consistentă. Mă voi adresa și eu Avocatului Poporului și voi cere să sesizeze CCR dacă va apărea această ordonanță în Monitorul Oficial. Oricum nu avem de ce să ne grăbim, trebuie să mai stăm încă 30 de zile", a declarat, marți, Kelemen Hunor.

Mai exact, ceea ce critică liderul UDMR este prevederea posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu introdusă prin ordonanța de urgență adoptată în urmă cu o săptămână de către Guvern.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban
 
Loading...