Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ordonanța privind liberalizarea serviciilor medicale, atacată la CCR de către Avocatul Poporului

Ordonanța privind liberalizarea serviciilor medicale, atacată la CCR de către Avocatul Poporului

Un articol de: Sebastian Pricop - 19 Feb 2020, 17:36
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Avocatul Poporului, Renate Weber, a oficializat miercuri sesizarea la Curtea Constituțională privind modificările din sistemul sanitar făcute prin OUG 25/2020 cunoscută drept ordonanța care liberalizează sistemul de sănătate pentru ca pacienții să aleagă dacă se tratează la un spital public sau privat.

În sesizarea sa, Avocatul Poporului susține că prevederile ordonanței intră în contradicție cu Constituția și afectează grav dreptul la sănătate al românilor și va duce la sărăcirea sistemului public de servicii medicale.

"Avocatul Poporului mai observă faptul că nu există un sistem concurențial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate și cei privați, primii fiind supuși unor condiționări legale și administrative. Spre exemplu, sectorul comercial achiziționează materialele și medicamentele după reguli proprii, fără a fi obligat să respecte legislația în domeniul achizițiilor publice, pe când sectorulpublic este supus unor proceduri obligatorii, în conformitate cu legislația achizițiilor publice, iar depunerea contestațiilor, de către oricine, inclusiv de către concurenți, este unul din motivele blocării multora din aceste achiziții și întârzierii lor. Ca atare, în situații de finanțare similară sau chiar de subfinanțare a spitalelor publice, există riscul unui fenomen de migrație a medicilor și a pacienților dinspre spitale publice înspre spitalele private”, se mai arată într-un comunicat de presă.

O altă critică majoră este că prin OUG 25/2020 se liberalizează sistemul medical de urgență fiind deschisă finanțarea publică pentru tratamentul cazurilor de urgențe critice de către sistemul privat: „suntem în prezența unei schimbări majore de paradigmă, care nu se poate realiza fără o dezbatere extrem de largă cu toate segmentele interesate ale societății. În context, Avocatul Poporului apreciază că, în condițiile unei finanțări unice, provenind de la bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale, scindată la un număr nedefinit de unități sanitare de urgență, rezultatul va fi închiderea unităților sanitare publice de urgență, cu consecința încălcării principiului solidarității, a dreptului la ocrotirea sănătății în unitățile sanitare de stat. Drept urmare, statul, prin autoritățile sale, devine culpabil pentru nerespectarea obligației constituționale de asigurare a dreptului la asistență medicală în unitățile de stat”.

Avocatul Poporului mai observă, între altele, faptul că inițiatorul ordonanței a omis să solicite și să obțină avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, organismul de la care era obligat de lege să îl ceară, întrucât O.U.G. 25/2020 are ca obiect de reglementare inclusiv asistența medicală de urgență. Acest fapt atrage neconstituționalitatea întregului act normativ.

Citeşte mai multe despre:   Avocatul Poporului,   Renate Weber