Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Sistemul de sănătate îşi arată iar limitele: O tânără cu arsuri grave a fost plimbată pe la numeroase spitale. Sorina Pintea: O gravă încălcare a procedurilor şi a protocoalelor (VIDEO)

Sistemul de sănătate îşi arată iar limitele: O tânără cu arsuri grave a fost plimbată pe la numeroase spitale. Sorina Pintea: O gravă încălcare a procedurilor şi a protocoalelor (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 16 Apr 2019, 12:03
Foto: Pixabay Politică

Sistemul de sănătate din România dovedeşte încă odată cât de bolnav este! O tânără din Tulcea, care a suferit grave arsuri în urma unui accident a fost plimbată printre mai multe spitale, în căutarea unui tratament corespunzător. De la Tulcea a încercat să ajungă la Timişoara, însă fără succes. Din cauza unor probleme tehnice, avionul a fost nevoit să se întoarcă la Constanţa. În această dimineaţă, ministrul Sănătăţii a decis ca pacienta să fie transferată în Belgia.

Tânăra de 25 ani a suferit arsuri pe 50% din suprafaţa corpului, având şi căile respiratorii afectate. Familia a transferat o de urgenţă de la Sfântu Gheorghe la Murighiol din judeţul Tulcea cu o ambarcaţiune, apoi a fost adusă la Spitalul Judeţean Tulcea. De aici însă a început calvarul. Timp de aproape 12 ore, medicii au încercat să găsească un spital care să aibă secţie de arşi, fără succes. 

Singurul semnal pozitiv a venit de la Timişoara luni. Imediat, elicopterul SMURD a plecat cu pacienta spre acel spital. Însă pe drum cei de la Timişoara au anunţat că nu o pot primi. Secţia de arşi era în renovare. Practic nu putea fi tratată acolo aşa că au transportat-o la Spitalul Judeţean Constanţa. Însă nici aici nu erau condiţii pentru a fi tratată corespunzător, dar medicii au primit-o. 

"De la Tulcea s-a tot căutat un spital, pentru că avea arsuri de gradul 4 şi trebuia la un spital de arsi. Nu existau locuri nicăieri, la Timişoara nu existau locuri, la Bucureşti nu existau locuri. La Constanţa unde sunt acum ni s-a spus că nu o acceptă pentru că are arsuri foarte grave. Aflând că există un loc la Timişoara pe drum am aflat că la centrul lor de arşi. Pe drum peste o oră jumătate m-a sunat cineva de la Tulcea, că se reîntoarce la Constanţa", a declarat Neculai Bogdan, fratele tinerei.

În disperare de cauză, familia a sesizat ministerul Sănătăţii. În această dimineaţă, Sorina Pintea a decis ca pacienta să fie transferată la un spital din Belgia pentru îngrijiri medicale. 

"Nu era apărătură pentru ea, având căile nazale operatorii până la plămâni arse, ei aici nu au apărătura pentru aşa ceva. Aici la Constanţa când i-am spus doctoriţei că am solicitat, au spus că pe noi nu ne-a sunat nimeni la Tulcea, mai ales că noi nu avem voie să nu o primim fiind o unitate mai mare, dar de la Tulcea au zis că au solicitat şi că nu o primesc", a precizat fratele victimei.

Pe 30 octombrie 2015, o uriaşă tragedie ar fi trebuit să trezească România. În urmă cu trei ani, erau 15 paturi la Spitalul de Arsuri. După un an, erau 14. Acum sunt doar 6! În total, în Capitală avem 11 paturi pentru victimele cu arsuri grave. Şi singura bancă de piele care a existat vreodată în România a fost închisă, după ce a funcţionat 22 de ani. 

Într-o intervenţie telefonică pentru B1TV, Sorina Pintea a numit tot evenimentul drept o gravă încălcare a procedurilor şi a arătat că abia de anul trecut au început să se mişte lucrurile în sănătate pentru remediarea problemelor privind tratarea marilor arşi.

"Cu siguranţă, imediat după tragedia de la Colectiv trebuia să ne trezim. Din păcate ne-am trezit abia anul trecut şi nici eu nu am înţeles de ce anumite proiecte pornite de România împreună cu Banca Mondială au fost blocate până la un moment dat. Prin urmare ne aflăm în situaţia de a nu putea mai mult de 15 mari arşi în România la acest moment. 

Ceea ce s-a întâmplat cu pacienta din Tulcea mi se pare o gravă încălcare a procedurilor şi a protocoalelor. Eu am aflat astăzi dimineaţă despre acest caz. Categoric, dacă nu putem să tratăm în România, am spus de numeroase ori că până când aceste proiecte vor fi implementate tratăm acolo unde este nevoie.

Din fericire, pot să vă spun că s-au finalizat licitaţiile privind achiziţia de echipamente pentru centrele de arşi din Timişoara şi Iaşi şi au semnat indicatorii tehnico-economice pentru construcţia celor patru centre de mari arşi, iar săptămâna trecută în şedinţa de Guvern s-a aprobat demararea construcţiei băncilor de piele", a arătat Sorina Pintea.

Citeşte mai multe despre:   Tulcea,   Constanta,   Sorina Pintea
 
 
 
Loading...