Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Situația statului de drept în România, în dezbaterea Parlamentului European. Comisarul pe Justiție: Dacă autoritățile nu răspund corespunzător, Comisia va acționa cu toate mijloacele la dispoziție

Situația statului de drept în România, în dezbaterea Parlamentului European. Comisarul pe Justiție: Dacă autoritățile nu răspund corespunzător, Comisia va acționa cu toate mijloacele la dispoziție

Un articol de: Redacția B1.ro - 15 Apr 2019, 20:21
Foto: Parlamentul European Politică

Parlamentul European dezbate luni, alături de Comisia Europeană, situația statului de drept în România. Discuția are loc în contextul în care, la Bruxelles, punerea sub acuzare a Laurei Codruța Kovesi de către Secția specială de investigare a magistraților este văzută drept o hărțuire și o tentativă de a-i bloca orice șansă pentru numirea în funcția de procuror-șef european.

În cadrul dezbaterii, Comisarul european pe Justiție, Vera Jourova, a prezentat raportul privind statul de drept în România.

”Am spus în mod repetat că România trebuie să revină urgent pe calea reformelor. Comisia a spus întotdeauna foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu vor fi suficiente și că e nevoie de acțiuni. Acum! Dacă autoritățile nu răspund corespunzător, Comisia va acționa cu toate mijloacele la dispoziție.

Discuția de azi e despre riscuri foarte concrete ca România să facă noi pași înapoi. Nu s-au făcut progrese în privința recomandărilor MCV.  Posibilele modificări ale Codurilor penale trebuie pregătite cu atenție și e nevoie de consultarea magistraților. De asemenea, orice acțiuni trebuie să fie în concordanță cu dreptul european

Autoritățile române și-ar asuma un risc dacă ar proceda fără a face acest lucru și s-ar crea impunitate pentru politicieni de rang înalt.

Aceste lucruri nu pot fi separate de redeschiderea unor cazuri din trecut, care ar însemna o ingerință majoră în activitatea magistraților!

În ce privește numirile de procurori, echilibrele nu au fost respectate, iar procedurile sunt extrem de controversate. În ceea ce priveşte Secția specială pentru magistrați, au fost deja exprimate preocupări în raportul MCV, la fel s-au pronunţat Comisia de la Veneția și GRECO, dar Guvernul continuă să consolideze această structură.

Toate aceste elemente ne suscită îngrijorări și ne arată că situația din România este extrem de volatilă”, a declarat Vera Jourova. 
 

Citeşte mai multe despre:   parlamentul european,   vera jourova
 
 
 
Loading...