Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Parteneriatul civil, în Parlament: Persoanele de același sex vor avea drepturi egale cu cele căsătorite

Parteneriatul civil, în Parlament: Persoanele de același sex vor avea drepturi egale cu cele căsătorite

Un articol de: B1.ro - 31 Oct 2018, 15:47
Parteneriatul civil, în Parlament: Persoanele de același sex vor avea drepturi egale cu cele căsătorite Politică

Propunerea legislativă privind parteneriatul civil a fost depus în Parlament, scrie Libertatea.

Prin adoptarea actului normativ, persoanele de același sex ar urma să aibă aceleași drepturi civile ca în cazul căsătoriilor, cu excepția adopțiilor.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, în calitate de primă cameră sesizată. În acest caz, deputații au votul decizional.

Parteneriatul civil mai prevede ca ceremonia să aibă loc la starea civilă, iar căsătoria între persoanele de același sex să fie echivalente uniunilor consensuale.

Ce drepturi vor avea partenerii civili

Actul normativ se adresează tuturor românilor, indiferent de orientarea lor sexuală.

Partenerii trebuie să aibă cel putin 18 ani împliniți, cel puţin unul dintre parteneri să fie cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puțin 1 an.

Potrivit inițiativei legislative, parteneriatele civile vor putea fi încheiate la notar, cu acordul personal al părților. Și tot la notar va putea fi desfăcut, în cazul în care partenerii doresc acest lucru.

La fel ca în cazul unei căsătorii, partenerii civili vor beneficia de dreptul la moștenire, dreptul la bunurile comune, dreptul vizite în spital, dreptul la pensie de urmaș. Există o excepție: adopțiile sunt interzise pentru cuplurile formate din persoane de același sex.

Mai mult, partenerii pot încheia un act similar unui contract prenupțial, prin care își vor păstra bunurile individuale. Cheltuielile și datoriile vor fi tot comune.

Partenerii civili vor beneficia de trei zile libere, în caz de deces sau boală gravă a partenerului, și de cinci zile libere la momentul încheierii uniunii consensuale.

 

Iniţiatorii proiectului sunt deputatul PSD Florin Manole.