Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Partidul Facebook, primul atac la Iohannis: Sute de utilizatori îi cer acestuia să renunţe la numirea lui Dan Mihalache la cancelaria prezidenţială (FOTO)

Partidul Facebook, primul atac la Iohannis: Sute de utilizatori îi cer acestuia să renunţe la numirea lui Dan Mihalache la cancelaria prezidenţială (FOTO)

Un articol de: - 27 Noi 2014, 10:28
Partidul Facebook, primul atac la Iohannis: Sute de utilizatori îi cer acestuia să renunţe la numirea lui Dan Mihalache la cancelaria prezidenţială (FOTO) Politică

Liberalul Dan Mihalache va fi noul şef al cancelariei prezidentiale în mandatul lui Klaus Iohannis. Informaţia nu a fost confirmată de Mihalache, nu şi de Iohannis deocamdată, deşi acesta a fost deja la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu echipa de consilieri a lui Traian Băsescu.

Mihalache a avut un rol important în campania electorală a preşedintelui ales, unde s-a ocupat de stategie, mai exact de sondajele de opinie, cercetarea de piaţă şi mesajele politice. El reprezintă o opţiune surprinzătoare a preşedintelui ales, dat fiind faptul că Dan Mihalache a stat opt ani în PSD şi a fost consilierul lui Adrian Năstase. Mihalache a fost în perioada 2001 - 2004 consilierul lui Adrian Năstase. Între 2004 şi 2008 a fost deputat PSD de Maramureş şi s-a bucurat şi de privilegiile pe care i le-a adus statutul de membru în Parlamentul European.

Se pare că Iohannis a ales până a cules. Votat într-o majoritate covârşitoare pentru a ocupa prima funcţie în stat, Iohannis îşi ia în echipa de la Cotroceni un fost om de casă al PSD. Asta deşi votanţii l-au văzut ca pe omul care îi va scăpa de partidul roşu. Asta pentru că Mihalache are un trecut politic care pare să coincidă mai mult cu istoria PSD, decât cu cea a PNL, al cărui membru este din 2009.

În urmă cu cinci ani, Dan Mihalache a părăsit rândurile PSD şi a mers alături de Crin Antonescu pentru a deveni director de comunicare şi strategie al campaniei acestuia. În mai 2011, Mihalache a ocupat şi prima sa funcţie în PNL, cea de secretar general adjunct al partidului condus de Antonescu. Iar în 2012 Dan Mihalache făcea declaraţii anti-americane chiar într-o intervenţie pe B1 TV. (Detalii AICI)

Agenția Națională de Integritate anunța, în noiembrie 2012, că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Dan Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului la acea dată.

Dan Mihalache declara atunci că îl va da în judecată pe șeful ANI, Horia Georgescu, referindu-se la acesta cu formula "această jigodie frustrată". Mihalache a mai spus atunci că "Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără".

De altfel, într-un interviu acordat cotidianului România Liberă în luna mai 2012, Dan Mihalache declara că "trebuie operate corecţii in privinţa funcţionării DNA şi ANI".

Mihalache a avut probleme şi cu jurnaliştii. Întrebat de Sorina Matei dacă Antonescu îşi dă demisia sau nu, acesta a avut un răspuns cel puţin inadecvat: "Ia mai du-te şi tu în mă-ta dacă ai curiozităţi din astea. Uită numărul meu de telefon".

Vestea că Dan Mihalache va fi şeful cancelariei lui Iohannis se pare că i-a enervat la culme pe foarte mulţi oameni, aceştia transmiţându-i sute de mesaje noului preşedinte, pe pagina acestuia de Facebook, în care îi cer să renunţe la alegerea fostului pesedist în echipa sa.

Dle președinte, vă rog să nu-l acceptați ca și șef al cancelariei prezidențiale pe Dan Mihalache. Este de notorietate poziţia sa de acum 2 ani prin care SFIDA parteneriatul strategic cu SUA”, scrie Stoian Daniel.

Un alt susținător, Aurel Sibiceanu, îl roagă pe Klaus Iohannis să își aleagă oameni mai potriviți pentru cancelarie.

O declaraţie a lui Dan Mihalache, despre care se zvoneşte că l-aţi ales şef al Cancelariei: "Parteneriatul strategic România-SUA mă lasă rece." Sper, totuşi, că vă veţi alege oameni potriviţi pentru sfetnici şi Cancelarie. Susţineţi înviorarea societăţii civile şi vă vom sta alături”, spune acesta.

Trist că numiți ca șef al cancelariei prezidențiale un om precum Dan Mihalache. Înțeleg că v-a fost alături și trebuia să îl răsplătiți, dar totuși consilierii trebuie să aibă expertiza necesară pe anumite domenii. Deciziile pe care le veți lua ca președinte vor fi influențate de ei. Puteați pune alt om, că aveți de unde alege”, a mai scis o susținătoare a lui Iohannis.

Sute de astfel de postări au apărut pe contul de Facebook al lui Klaus Iohannis, dar şi pe diverse alte site-uri şi bloguri, din momentul în care s-a anunțat alegerea lui Dan Mihalache pentru postul de șef al cancelariei noului președinte.


Foto: Klaus Iohannis/ Facebook

În timp ce preşedintele ales îşi face echipă cu foşti oameni de bază ai PSD, europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut lui Klaus Iohannis, într-o scrisoare, să nu uite de ce a fost votat.

"Domnule Preşedinte Klaus Iohannis,

Aţi declarat că aţi auzit vocea străzii. Şi eu am auzit-o la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Sibiu, Constanţa etc. şi de la românii din Paris, Londra, Viena, Munchen, Torino, New York. Toţi mi-au spus de nemulţumirea lor privind cartelizarea vieţii politice româneşti şi de faptul că este încă posibil în România anului 2014 ca prin pârghii guvernamentale să blochezi votul românilor. Vă rog să solicitaţi Parlamentului adoptarea, până la sfârşitul lunii decembrie 2014, a proiectului de lege privind liberalizarea vieţii politice. De asemenea, vă rog să solicitaţi Parlamentului adoptarea, până la sfârşitul lui februarie 2015, a unei legi care să permită "votul la distanţă" - electronic şi prin corespondenţă - pentru toţi românii din ţară şi străinătate
", îi scrie Macovei noului preşedinte.

Citeşte mai multe despre:   Dan Mihalache,   Klaus Iohannis