Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Pentru ce vrea USL să-l suspende pe Traian Băsescu: "A instigat la nerespectarea deciziilor CCR". Vezi toate motivele

Pentru ce vrea USL să-l suspende pe Traian Băsescu: "A instigat la nerespectarea deciziilor CCR". Vezi toate motivele

Un articol de: - 04 Iul 2012, 17:00
Pentru ce vrea USL să-l suspende pe Traian Băsescu: "A instigat la nerespectarea deciziilor CCR". Vezi toate motivele Politică

Parlamentarii USL consideră că cel care a generat, conceput și întreținut procesul de alterare a statului democratic a fost președintele Traian Băsescu, iar singurul mod de a răspunde acțiunilor sale este referendumul popular. Acesta este doar unul dintre motivele incluse în solicitarea de suspendare din funcție a președintelui, document obținut de Mediafax.

USL include în cererea de suspendare 7 motive pentru care Traian Băsescu ar trebui să plece de la Cotroceni. Printre aceste, se numără uzurparea rolului premierului si substituirea Guvernului, încălcarea drepturilor cetăţenilor şi instigarea la nerespectarea deciziilor CCR.

MOTIVELE USL PENTRU SUSPENDAREA LUI TRAIAN BĂSESCU

1. Preşedintele a uzurpat rolul primului ministru şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului.

2. Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie.

3. Preşedintele a  încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei.

4. Preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală.

5. Preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le „vizite” înaintea unor decizii importante.

6. Preşedintele a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate. 

7. Preşedintele a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative, atunci când declară că nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formaţiune politică va obţine majoritatea absolută în Parlament.


Vezi AICI textul integral al Cererii USL de suspendare a lui Traian Băsescu.

În cererea USL se arată că din decembrie 2009, odată cu realaegerea lui Băsescu, democrația și statul de drept au cunoscut un puternic proces de erodare, de substituire a instituțiilor statului de drept prevăzute de Constituție, astfel că voința și acțiunea politică au fost concentrate în mod discreționar și neconstituțional în mâna unei singure persoane, Traian Băsescu, care a ajuns să dicteze puterii executive, legislative și judecătoarești. Astfel, instituțiile democratice au fost puse în imposibilitatea practică de a functiona, consideră parlamentarii Uniunii Social Liberale, iar spiritul Constituției și principiile statului de drept au fost încălcate în mod repetat.

În fapt, statul român a încetat să își îndeplinească o parte din funcțiile fundamentale, precum asigurarea asistenței medicale, a învățământului, a ordinii publice sau asigurarea unui nivel minim de trai pentru categoriile defavorizate, consideră aceștia.

Ei mai arată că Traian Băsescu și-a asumat în mod direct conducerea instituțiilor statului, deși ar trebui să aibă doar un rol de mediator, și este, deci, direct responsabil de majoritatea deciziilor care au dus la prăbușirea funcționării intituțiilor statului român și adâncirea crizei. În plus, este vorba de o încălcare evidentă a principiului separației puterilor în stat.

În același document, se arată că președintele a încălcat în mod repetat drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, a uzurpat rolul premierului și i s-a substituit în atribuțiile statului.

Mai mult, USL susține că Traian Băsescu a instigat la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, a făcut presiuni directe asupra judecătorilor acestei instituții și a inițiat un proiect de lege neconstituțional de revizuire a Constituției.
De asemenea, parlamentarii USL consideră că președintele a încălcat în mod grav prevederile Constituției și principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci când a declarat că nu va numi un premier din partea Uniunii Social-Liberale, chiar dacă formațiunea va obține majoritatea absolută în Parlament.

“Se poate spune că Traian Băsescu a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc și prin încălcări repetate al Constituției să îndrepte regimul politic românesc de către unul prezidențial de conducere unipersonală, în care președintele decide totul, prin uzurparea atribuțiilor celorlalte instituții fundamentale… Perseverența dlui Băsescu în a încălca Legea fundamentală, prin repetarea unor fapte abuzive și care afectează grav funcționarea democratică a statului de drept, demonstreazăo atitudine iremediabilă a acestuia, ceea ce ne îndreptățește să solicităm suspendarea lui din funcție,” concluzionează documentul.

Citeşte mai multe despre:   USL,   presedinte,   Traian Basescu,   suspendare,   cerere,   document