Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică PNL vrea transport public gratis la Iaşi

PNL vrea transport public gratis la Iaşi

Un articol de: Redacția B1.ro - 08 Feb 2020, 15:52
PNL vrea transport public gratis la Iaşi Politică

Liberalii propun transport public gratuit la Iaşi, cu argumentul că astfel se va reduce nivelul de poluare, iar traficul rutier va deveni mai fluent. 

Deputatul Marius Bodea, liderul filialei PNL Iași, a susținut că o astfel de măsură a fost deja aplicată cu succes în Europa: „Oraşe europene de dimensiunea Iaşiului au implementat o astfel de măsură, iar rezultatele sunt extraordinare. O putem face şi noi, dacă avem strategie, dar şi ambiţie plus curaj”.

Potrivit News.ro, Bodea a mai precizat că gratuitatea la transportul public ar trebui dublată de aducerea de mijloace de transport noi, adică autobuze electrice şI troleibuze.

„În acest moment, în Iaşi avem un transport public care costă anual 32 de milioane de euro. Din această sumă, primăria subvenţionează transportul public cu 20 milioane de euro. Cu toate astea, transportul public nu a devenit alternativă la maşina personală. În continuare ieşenii preferă să folosească maşinile proprii pentru că transportul public nu este deloc atractiv. Vin cu o soluţie care prinde deja contur în întreaga Uniune Europeană. Un exemplu este cel al Tallinn-ului, capitala Estoniei, care a adoptat această măsură cu gratuitatea încă din 2013. Oraşul nu doar că nu mai este unul dintre cele mai poluate din Europa, dar şi economiseşte bani, pentru că transportul are alocat acolo doar 12 milioane de euro. Astfel, au realizat ce îşi doreau, adică trafic fluid, pentru că locuitorii folosesc mijloacele de transport. Acest proiect de transport public gratuit aduce peste ani profit suplimentar la bugetul local de 20 milioane de euro de la cei care şi-au stabilit rezidenţa fiscală acolo, pentru că au considerat oraşul atractiv”, a explicat Marius Bodea, citat de News.ro.
 

Citeşte mai multe despre:   PNL,   Stiri Iasi,   Marius Bodea