Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ponta: Nu trebuie să mai avem mentalitate de secol 19. Putem gestiona situația refugiaților. Nu este așa cum spune cruciatul de Băsescu pe la televizor (VIDEO)

Ponta: Nu trebuie să mai avem mentalitate de secol 19. Putem gestiona situația refugiaților. Nu este așa cum spune cruciatul de Băsescu pe la televizor (VIDEO)

Un articol de: - 05 Oct 2015, 17:53
Ponta: Nu trebuie să mai avem mentalitate de secol 19. Putem gestiona situația refugiaților. Nu este așa cum spune cruciatul de Băsescu pe la televizor (VIDEO) Foto: gov.ro Politică

Premierul Victor Ponta a susținut că refugiații trebuie văzuți ca pe niște oameni ce se pot integra dacă li se dă această posibilitate, nu ca pe niște oameni ce stau închiși în tabere. El a mai insistat că trebuie să renunțăm ”la mentalitatea de secol XIX” și să se ne gândim că putem gestiona această situație.

Totuși, este nevoie de un efort consistent pentru că, deși teoretic acești oameni vor putea avea toate drepturile, în afară de cel de vot, odată ce vor dobândi statutul de refugiat, în realitate ar putea avea anumite dificultăți de integrare.

Votul de la JAI ține de trecut. Acum trebuie să fim alături de celelalte state. Este obligația instituțiilor și a reprezentanților societății civile, este vorba despre un efort comun de integrare a refugiaților, mai ales a copiilor. Nu trebuie să-i vedem ca pe niște oameni care stau în tabere, ci ca pe niște oameni ce pot fi integrați dacă le acordăm documente, le dăm acces la învățământ, la sănătate, la locuri de muncă, dacă le dăm posibilitatea să se integreze.

Dacă unii politicieni vorbesc despre 2000-4000 de imigranți care vor să ne islamizeze, acesta este doar un subiect demagogic. Turcia are peste două milioane de imigranți. Când în Iordania mi-au spus că vin 5.000 pe zi nu am putut să le spun că la noi vin patru și că suntem speriați. Nu trebuie să mai avem mentalitate de secol XIX. Putem gestiona acest lucruri.

Din momentul în care dobândesc calitatea de refugiați, nimic nu-i mai ține în loc. Nu pot vota, dar vor avea toate celelalte drepturi teoretic. În realitate nu vor avea card de sănătate, copilul nu va fi primit la școală pentru că nu are foaie matricolă pentru că școala la care era în Siria a explodat...

Am discutat despre integrarea lor cu autoritățile locale. Primarul din Arad, de exemplu, chiar mi-a spus că are nevoie de forță de muncă. Deci nu este așa cum spune cruciatul de Băsescu pe la televizor
”, a declarat Ponta.

Ponta: Trebuie să le dăm refugiaților posibilitatea de a se integra


Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   refugiati,   imigranti,   Traian Basescu