Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ponta: “Nu vor fi 300 de parlamentari, nu introducem parlamentul unicameral”

Ponta: “Nu vor fi 300 de parlamentari, nu introducem parlamentul unicameral”

Un articol de: - 16 Iul 2012, 12:05
Ponta: “Nu vor fi 300 de parlamentari, nu introducem parlamentul unicameral” Foto: incont.ro Politică

În ciuda avertsimentelor Occidentului, premierul Victor Ponta continuă să afirme că nu va respecta legile țării. Mai nou, el a declarat explicit că nu va respecta decizia poporului de la referendumul din 2009.

Referendumul pentru modificarea Constituţiei îl facem probabil odată cu alegerile europarlamentare. Nu cred că vom introduce parlamentul unicameral. Nimeni nu susţine acest lucru”, a declarat Ponta într-un interviu pentru Gândul.

De asemenea, potrivit Mediafax, Ponta a declarat: "Nu va fi un Parlament cu 300 de parlamentari, niciun grup politic, inclusiv PDL, nu a fost de acord cu această variantă."

Numai că, introducerea parlamentului unicameral și a reducerii numărului de parlamentari nu sunt decizii facultative. Potrivit rezultatului referendumului din 2009, validat prin prezența a peste 50% din populația cu drept de vot, aproape 80% din cetățeni s-au pronunțat pentru parlament unicameral și pentru reducerea numărului de parlamentari. Cu alte cuvinte, acea decizie este obligatorie pentru clasa politică.

Cele două întrebări de la referendumul din 2009

Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?" numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "DA" a fost de 6.740.213, reprezentând 77,78%.

"Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?" numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "DA" a fost de 7.765.573, reprezentând 88,84%.

Referendumul a fost validat de Curtea Constituțională, la vot prezentându-se peste 50% din populația cu drept de vot.

Curtea Constituțională confirmă decizia poporului

Pentru a confirma obligativitatea deciziei populare de la referendumul din 2009, Curtea Constituțională a decis în acest an că Legea votului uninominal adoptată de USL este neconstituțională, deoarece încalcă decizia poporului de la referendum.

Curtea admite sesizarea PDL care sustine ca legea incalca dispozitiile constitutionale ale art.2, potrivit carora suveranitatea nationala se exercita prin organele reprezentative ale statului roman si prin referendum, intrucat nu respecta vointa cetatenilor romani exprimata la referendumul din 22 noiembrie 2009, in sensul trecerii la un Parlament unicameral si al reducerii numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane”, anunță Curtea Constituțională.

Prin declarația făcută astăzi, premierul Victor Ponta susține încă o dată că nu are de gând să respecte decizia poporului și a judecătorilor CCR, lucru care va atrage cu siguranță sancțiuni din partea forumurilor europene.Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   Parlamentul Romaniei,   acord