Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cătălin Predoiu, întrebat de desființarea Secției Speciale: "Toate aceste soluţii tehnice vor fi discutate cu CSM în momentul în care vom elabora un proiect"

Cătălin Predoiu, întrebat de desființarea Secției Speciale: "Toate aceste soluţii tehnice vor fi discutate cu CSM în momentul în care vom elabora un proiect"

Un articol de: Sebastian Pricop - 14 Ian 2020, 11:25
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiției se mai amână! Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a arătat marți că acest subiect va fi discutat împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) după ce se va întocmi un proiect de lege.

"Am plecat de la voinţa de a găsi, împreună cu sistemul judiciar, cu Consiliul Superior al Magistraturii, o soluţie adecvată, care să permită şi combaterea corupţiei, acolo unde ea există în sistemul judiciar, şi întărirea integrităţii în acest sistem şi păstrarea unor garanţii (...) cu privire la drepturile procesuale, la prezumţia de nevinovăţie. Toate aceste soluţii tehnice vor fi discutate cu Consiliul Superior al Magistraturii în momentul în care vom elabora un proiect. Dar obiectivul nostru este să nu punem în paranteză această activitate de păstrare a integrităţii în sistemul judiciar şi în acelaşi timp să nu avem situaţii în care se încalcă drepturi şi garanţii procesuale. Eu cred că din dialogul care va urma va rezulta un proiect foarte bun", a declarat Cătălin Predoiu, conform Hotnews.

Ministrul Justiției a arătat că Memorandumul adoptat la finalul anului trecut reprezintă poziţia Guvernului cu privire la Secția specială, "plecând de la modul defectuos în care a fost reglementată această secţie, plecând de la ineficienţa constatată, cred, destul de uşor în intervalul scurs de la înfiinţarea ei şi până astăzi".

Guvernul a adoptat, în 27 decembrie 2019, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Următorul pas ar urma să fie elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe să îl înainteze Parlamentului.

Mistrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus, în ședința de Guvern din 27 decembrie, că structura de parchet "iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată. "Ce a urmat a confirmat temerile”. El a atras atenția că OUG prin care se înființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost critificată de forurile europene. Instituțiile europene au recomandat României să renunțe la înființarea structurii de parchet.

Citeşte mai multe despre:   Catalin Predoiu
 
Loading...