Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Premierul Ludovic Orban: Autoritățile vremelnice din Republica Moldova să nu politizeze gazoductul Ungheni-Chișinău, o investiție de suflet a României

Premierul Ludovic Orban: Autoritățile vremelnice din Republica Moldova să nu politizeze gazoductul Ungheni-Chișinău, o investiție de suflet a României

Un articol de: Vladimir Ionescu - 14 Aug 2020, 18:12
Premierul Ludovic Orban: Autoritățile vremelnice din Republica Moldova să nu politizeze gazoductul Ungheni-Chișinău, o investiție de suflet a României Foto: Inquam Photos / George Calin Politică

Gazoductul Ungheni-Chișinău este „o investiție de suflet a României”, a subliniat premierul Ludovic Orban, care le-a atras atenția
„autorităților vremelnice din Republica Moldova să nu încerce să politizeze acest subiect”. 
 

Autoritățile vremelnice din Republica Moldova să nu politizeze gazoductul Ungheni-Chișinău, atrage atenția premierul Ludovic Orban


 

„Sunt investiţii extrem de importante. Unele care au fost finalizate, cum este o investiţie de suflet a României, şi anume gazoductul Ungheni-Chişinău, care a fost finalizat şi pentru care îl felicit pe domnul director general Sterian (n.r. – Ion Sterian, director general Transgaz) şi în acelaşi timp atrag atenţia autorităţilor vremelnice din Republica Moldova să nu încerce să politizeze acest subiect. Este o investiţie făcută de statul român, prin intermediul unei companii a statului român, o investiţie care a fost finanţată de noi şi care urmăreşte să ofere locuitorilor Basarabiei o sursă alternativă de alimentare cu gaz natural”, a subliniat prim-ministrul României, potrivit Agerpres.

Gazoductul Ungheni-Chișinău a fost realizat sub coordonarea Transgaz, în baza unui proiect finanțat integral de statul român, iar Ludovic Orban a transmis acest mesaj pentru autoritățile din stânga Prutului vineri, când a fost prezent la inaugurarea tronsonului de conductă de gaz Craiova-Segarcea, aferent etapei I din conducta de transport Craiova-Segarcea-Calafat.
 

Transgaz, decorată de Președintele României pentru meritele companiei în dezvoltarea sectorului energetic


 

Președintele Klaus Iohannis, decora Transgaz în final de octombrie 2019, într-un gest menit să ateste meritele companiei pentru dezvoltarea sectorului energetic, atât din România, cât şi din regiune, prin proiecte precum gazoductul Ungheni-Chișinău și BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).

„Îmi face mare plăcere să decorez astăzi compania Transgaz pentru rezultatele meritorii obținute de-a lungul timpului, nu numai acum, în dezvoltarea sectorului energetic din țara noastră, atât în plan național, cât și ca parte a rețelei regionale de transport gaz", declara președintele Klaus Iohannis, la Stația de comprimare gaze naturale Podișor din județul Giurgiu.

Cu această ocazie, șeful statului a lăudat eforturile Transgaz în ceea ce privește construirea gazoductului BRUA, care va lega țara noastră de „Coridorul Sudic” și va contribui la reducerea dependenței de gazul rusesc.

„Prin eforturile dumneavoastră, ca specialiști și oameni dedicați sectorului energiei, mă aștept ca, la finele unei investiții de aproape 500 de milioane de euro, proiectul BRUA să plaseze țara noastră în centrul celei mai noi și mai importante rețele de transport al gazelor din regiune”, mai spunea președintele Klaus Iohannis.

Cât despre gazoductul Ungheni-Chișinău, proiectul ar putea avea un rol esențial în reducerea dependenței Republicii Moldova de gazul rusesc și, pe cale de consecință, în reducerea influenței pe care o exercită Moscova la Chișinău.

„Vă felicit, domnule director, pe dumneavoastră, pe toți cei care lucrează în Transgaz, vă doresc mult succes în continuare și, domnule director, promisiunile dumneavoastră de finalizare în termenii propuși a lucrărilor despre care am discutat, nu doar BRUA, ci și gazoductul Ungheni-Chișinău, și altele, le iau de bune și le predau spre urmărire și finalizare domnului Prim-ministru desemnat, care, cu siguranță, împreună cu nouă echipă, vor face să se miște cu totul și cu totul altfel lucrurile”, mai adăuga șeful statului.ULTIMA ORĂ! Nicușor Dan îşi începe mandatul în FORȚĂ! Iată primii doi oameni pe care-i DĂ AFARĂ!

Tot atunci, el a mai explicat că „avem oportunitatea, ca țară, de a fi în centrul rețelei regionale de transport și de a deveni un important jucător regional în domeniul energiei”.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban