Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Premierul Ludovic Orban, despre începutul lucrărilor la conducta de gaze din Marea Neagră: "Arată voinţa clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România"

Premierul Ludovic Orban, despre începutul lucrărilor la conducta de gaze din Marea Neagră: "Arată voinţa clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România"

Un articol de: George Lupu - 17 Sep 2020, 12:37
Premierul Ludovic Orban, despre începutul lucrărilor la conducta de gaze din Marea Neagră:  "Arată voinţa clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România" Foto: Inquam Photos / George Calin Politică

Premierul României Ludovic Orban a declarat joi că începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD arată voinţa clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România.

Totodată, premierul a subliniat că acest proiect este o ilustrare foarte concretă a parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

“Sunt onorat să fiu prezent astăzi la un moment simbolic, într-un proiect fundamental pentru dezvoltarea economică a României. Momentul simbolic îl reprezintă practic intrarea conductei înspre mare, dinspre uscat înspre mare, sigur, nu intră direct în apă, intră prin subtraversare pe sub plajă. Practic, este un moment simbolic care arată voinţa clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România şi anume începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural aflat offshore. În acest proiect sunt implicate două companii Black Sea Oil & Gas, care lucrează în parteneriat cu Grupul de Servicii Petroliere. O ilustrare foarte concretă a parteneriatului strategic dintre România şi SUA. Black Sea Oil &  Gas care este deţinută de grupul Carlyle, care are licenţa de operare şi exploatare a zăcământului, în parteneriat cu o companie, Grupul de Servicii Petroliere 100% românească”, a afirmat Orban.

 Potrivit acestuia valoarea proiectului se ridică la 400 de milioane de dolari, iar când va fi finalizat va putea transporta  gazul din zăcământul aflat offshore, în reţeaua de gaz natural a României.

“Aici pe lângă cele 100 de milioane investiţi până acum, valoarea acestui proiect este de 400 de milioane de dolari, un proiect cu o mare valoare şi un proiect de o mare complexitate care până la urmă trebuie să realizeze un lucru simplu, să ducă gazul din zăcământul aflat offshore, să-l ducă în reţeaua de gaz natural a României astfel încât gazul să poată să ajungă în infrastructura de transport a gazelor naturale”, a transmis premierul.

Ludovic Orban a subliniat că în acest proiect este implicat şi Transgazul.

“În acest proiect este implicat şi Transgazul care realizează, este deja în execuţie conducta de la staţia de tratare a gazului şi până la conducta Tranzit 1 şi încă o conductă prin care gazul natural extras va ajunge în reţeaua Transgazului. Sunt convins că aceste investiţii sunt corelate astfel încât în momentul în care poate să înceapă exploatarea gazul extras să poată să fie conectat la reţeaua de gaz administrată de Transgaz”, a explicat Ludovic Orban, care a menţionat că acesta este primul proiect de exploatare a resurselor de care dispune România în Marea Neagră.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban,   Marea Neagra,   SUA