Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Premierul Ludovic Orban: Digitalizarea e o prioritate absolută pentru Guvern. Ne dorim ca oamenii să își rezolve problemele online, nu la ghișeu

Premierul Ludovic Orban: Digitalizarea e o prioritate absolută pentru Guvern. Ne dorim ca oamenii să își rezolve problemele online, nu la ghișeu

Un articol de: Ramona Zaharia - 31 Iul 2020, 13:13
Premierul Ludovic Orban: Digitalizarea e o prioritate absolută pentru Guvern. Ne dorim ca oamenii să își rezolve problemele online, nu la ghișeu Foto: Inquam Photos / George Calin Politică

Premierul Ludovic Orban a subliniat, în cadrul evenimentului „Romanian Information Day”, că digitalizarea reprezintă o prioritate absolută pentru Guvern, iar în perioada următoare sunt importante pregătirile pentru lansarea procedurilor de licitație în ceea ce privește tot ce înseamnă aplicații digitale de informatizare a administrației publice.
 

Digitalizarea e o prioritate absolută pentru Guvern, subliniază premierul Ludovic Orban


 

„Pentru Guvernul pe care-l conduc, digitalizarea reprezintă o prioritate absolută. Sigur că nu ne mişcăm atât de repede precum ne-am dori, dar facem paşi înainte. Am încercat, de exemplu, în criza provocată de epidemie, să digitalizăm toate procedurile, practic toate produsele serviciilor pe care le-am oferit în perioada asta să poată să fie accesibile digital, online, fără contact fizic şi cu o procesare cât se poate de rapidă. Important pentru noi este să pregătim tot ceea ce este necesar pentru lansarea accelerată a procedurilor de licitaţie pentru tot ceea ce înseamnă aplicaţii digitale de informatizare a administraţiei publice. Sigur că acest proces nu este un proces simplu, este un proces în care ne confruntăm cu o rezistenţă din partea multor factori. Obiectivul digitalizării, din punctul nostru de vedere, este acela de a îmbunătăţi calitatea serviciilor, produselor care sunt oferite de administraţie către societate, către companii, către persoane fizice şi să reducem timpul de soluţionare, să reuşim să oferim toate aceste produse şi servicii în condiţii optime”, a declarat prim-ministrul, vineri, la evenimentul organizat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, potrivit Agerpres.

El a susține că este „convins că în parteneriat cu mediul privat, cu instituţiile responsabile vom avea capacitatea unei digitalizări accelerate”.

„Noi ne dorim ca atunci când un om are de rezolvat o problemă, să se ducă la un singur site, nu la un singur ghişeu, să nu mai fie obligat să se ducă să-şi ia certificate, avize, să se plimbe de la instituţie la instituţie. (...) Trebuie ca instituţia să fie aceea care să rezolve toate aceste probleme, iar cetăţeanul să se adreseze într-un singur punct şi soluţionarea oricărei probleme să fie realizată într-un termen rezonabil, care chiar să fie reglementat”, a mai spus Ludovic Orban.

Prim-ministrul a explicat că „sunt multe administraţii locale care se mişcă mult mai repede decât Guvernul - şi trebuie să recunoaştem acest lucru, uitându-ne la anumite municipalităţi -, dar trebuie oarecum echilibrat şi Guvernul trebuie să fie un sprijin permanent pentru orice autoritate locală în digitalizarea activităţii”.

„Avem şi resurse financiare europene, atât pentru companiile mari, cât şi pentru IMM-uri, pentru digitalizare, pentru creşterea abilităţilor digitale ale angajaţilor. De asemenea, ne dorim ca un număr din ce în ce mai mare de români să îşi dezvolte abilităţile digitale, astfel încât să poată acceseze orice fel de produs sau serviciu oferit de administraţie”, a precizat premierul. 
 

Oportunitățile oferite de exercițiul financiar 2021-2027


 

Ludovic Orban a vorbit și despre oportunităţile oferite de viitorul exerciţiu financiar 2021-2027 pentru recuperarea rămânerilor în urmă în materia digitalizării. Reamintim că România ar urma să beneficieze de o alocare de aproape 80 de miliarde de euro, în baza acordului convenit de liderii statelor naționale din UE cu privire la cadrul financiar multianual și fondul european de redresare economică.

„România va avea la dispoziţie în cadrul, să spun, priorităţii numită Europa Inteligentă (...) resurse financiare uriaşe care vor putea fi folosite pentru cercetare, dezvoltare, inovare, digitalizare, pentru soluţii inteligente în administraţie. Şi aici trebuie să ne pregătim cu foarte multă seriozitate pentru a putea accesa cât mai repede aceste resurse, care vor fi foarte mari, iar accesul la aceste resurse nu va fi numai un acces al administraţiei, ci al foarte multor componente din societate. (...) Din păcate, România, astăzi, în baza analizei indicelui economiei societăţii digitale pe 2019, se situează pe locul 27 din 28, un loc deloc onorant. Cel puţin în ultimii ani, nu numai că nu s-au făcut paşi înainte, ci, dimpotrivă, s-au făcut paşi înapoi în materie de digitalizare. Foarte multe aplicaţii utilizate de instituţii, ministere, autorităţi sunt aplicaţii învechite, aplicaţii care nu mai fac faţă la volumul de date pe care trebuie să-l proceseze şi, mai ales, la toate stringenţele care apar din partea utilizatorilor. Pentru noi, toată această rămânere în urmă trebuie luată în calcul şi să ne determine la eforturi mult mai energice şi mai rapide în viitor”, a mai adăugat premierul Ludovic Orban.

Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban