Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum. Premierul Orban: O lungă perioadă au rătăcit prin mâinile prietenilor lui Dragnea și ai PSD. Baronii roșii au încercat să le transforme în moșie proprie

Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum. Premierul Orban: O lungă perioadă au rătăcit prin mâinile prietenilor lui Dragnea și ai PSD. Baronii roșii au încercat să le transforme în moșie proprie

Un articol de: Vladimir Ionescu - 21 Mai 2020, 16:42
Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum. Premierul Orban: O lungă perioadă au rătăcit prin mâinile prietenilor lui Dragnea și ai PSD. Baronii roșii au încercat să le transforme în moșie proprie Foto: Inquam Photos / George Calin Politică

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern de joi, că Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului român, „după o lungă perioadă în care au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea”. Primul-ministru susține că, astfel, se încheie „acest episod trist, prin care baronii roșii au încercat să transforme în moșie proprie proprietăți” publice.
 

Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum

 

„Oh, Belina. Am o veste bună să vă dau. După o lungă perioadă în care Insula Belina și Brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea, astăzi Insula Belina va reveni în administrarea statului. Astăzi se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina și a Brațului Pavel, iar preluarea – de aceea a și apărut o întârziere față de planul pe care l-am avut – se va face fără contractele pe care le încheiase consiliul județean, adică beneficiarul, știți foarte bine, TelDrum. Practic, preluarea va fi curată. Sigur, după trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal, în Insula Belina, și trebuie dispuse toate măsurile necesare. Aici, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o hotărâre de Guvern, în care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina și a Brațului Pavel”, a afirmat primul-ministru.

Ulterior, Ludovic Orban i-a transmis secretarului de stat din Ministerul Muncii prezent la ședință că „așteptăm HG cu celeritate, astfel încât să încheiem acest episod trist, prin care baronii roșii au încercat să transforme în moșie proprie, practic, proprietăți ale statului român”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Ce spune despre Liviu Dragnea un pilot audiat în dosarul Belina

 

Cazul Belina a ajuns și pe masa organelor de urmărire penală și a instanțelor de judecată. Procurorii susţin că prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, în 2013, părţi din insula Belina şi braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului, în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman. După doar câteva zile, cele două proprietăţi, cu suprafaţe de 278,78 de hectare şi 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale. Cum Insula Belina și Brațul Pavel sunt situate în albia minoră a Dunării, ele fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, explică anchetatorii.

Sevil Shhaideh, fost vicepremier în era Dragnea și, la un moment dat, chiar propusă pentru preluarea funcției de premier de către majoritatea PSD - ALDE, este unul dintre cele mai grele nume implicate în dosarul Belina, în care are chiar calitatea de inculpată. 

În timpul audierilor din dosar, un pilot a declarat că l-a dus de mai multe ori pe Liviu Dragnea la Belina, cu un elicopter. Mai mult decât atât, el susține că totul ar fi fost prevăzut într-un contract plătit de PSD, partidul condus de Dragnea până la momentul închiderii sale la penitenciar într-o altă speță - cea privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.

„L-am transportat de mai multe ori pe domnul Dragnea pe insula Belina. Nu ştiu dacă este insulă din punct de vedere geografic, dar aşa o identificam. Imediat după ce aterizam pe insula Belina, îl lăsam pe domnul Dragnea şi plecam. (...) Serviciile de transport au fost încheiate în baza unui contract semnat între Cobrex Trans şi PSD", a declarat Constantin Apăvăloaie, administrator al firmei de transport aviatic Cobrex Trans din Braşov, conform Agerpres.

Citeşte mai multe despre:   Insula Belina,   Ludovic Orban