Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică 1,1 milioane de români vor primi gratuit măști de la Guvern. Premierul Orban: Parlamentul ne-a complicat existența și a îngreunat distribuirea lor către persoanele vulnerabile (VIDEO)

1,1 milioane de români vor primi gratuit măști de la Guvern. Premierul Orban: Parlamentul ne-a complicat existența și a îngreunat distribuirea lor către persoanele vulnerabile (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 21 Mai 2020, 16:36
1,1 milioane de români vor primi gratuit măști de la Guvern. Premierul Orban: Parlamentul ne-a complicat existența și a îngreunat distribuirea lor către persoanele vulnerabile (VIDEO) Foto: gov.ro Politică

Guvernul va cumpără măști de protecție în valoare de 150 de milioane de lei, care vor fi distribuite gratuit către circa 1,1 milioane de persoane din categorii vulnerabile. Premierul Orban a explicat că, chiar și așa, procedura a fost îngreunată de Parlament, care „a complicat existența” cabinetului liberal, prin modificările aduse stării de alertă odată cu aprobarea ei.
 

1,1 milioane de români vor primi gratuit măști de la Guvern

 

„După cum știți, în Hotărârea Parlamentului de adoptare a stării de alertă ne-a complicat existența Parlamentul și distribuirea de măști către persoanele vulnerabile, care inițial trebuia făcută după mecanismul pe care îl gândisem, prin MM și cu susținerea Poștei, a fost complicat. A fost mandatat Guvernul prin Ministerul Sănătății”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Întrebat de prim-ministru dacă proiectul de act normativ a fost pregătit, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a răspuns: „Da, îl avem. Vreau să vă rog să trecem pe lista suplimentară Ordonanța de Urgență a Guvernului privind acordarea de către Ministerul Sănătății, prin DSP județene și a Municipiului București, autorităților publice locale a necesarului de măști de protecție pentru persoanele și familiile defavorizate, de pe raza UAT, precum și pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, din fondul de Rezervă bugetară aflată la dispoziția Guvernului, prevăzută în Bugetul de stat pe anul 2020”.

Ministrul Sănătății a precizat că bugetul Ministerului Sănătății va fi suplimentat cu 150 de milioane de lei.

„Da, 150 de milioane. Asta, la o mască, care e până în doi lei, la un număr de beneficiari de aproximativ 1.000.100, cam acesta este numărul estimat, beneficiarii diferitelor forme de sprijin în baza Legii venitului minim garantat și beneficiarii alocației de sprijin. Aici ar trebui Ministerul Muncii să se uite cu mare atenție, să nu omitem vreo categorie de la distribuirea acestor măști. Sigur că ne-au complicat existența (n.r. – parlamentarii)”, a continuat Ludovic Orban.

Premierul a mai adăugat că „trebuie operaționalizat în viteză maximă, și aici trebuie termene scurte, și pentru autoritățile locale să ne transmită lista beneficiarilor, DSP să nu stea, trebuie să ne transmită imediat, achiziția trebuie derulată, sigur, în conformitate cu prevederile din Legea 55, care ne permit o procedură rapidă de achiziție. Aici, achiziția trebuie făcută transparent, să nu existe niciun fel de discuție privitoare la prețul cel mai mic. După, trebuie rapid asigurată distribuția măștilor, să ajungă cât mai repede la persoanele vulnerabile”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Portul măștii în spații închise, obligatoriu din 15 mai. Care sunt categoriile exceptate

 

Vestea vine în contextul în care, odată cu intrarea în starea de alertă, portul măștii a devenit obligatoriu pentru majoritatea cetățenilor, existând totuși și câteva categorii exceptate de la această regulă.

„Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat”, mai spune Ministerul Sănătății.

Spre exemplu, în cazul persoanelor cu afecțiuni respiratorii cronice, precum și atunci când vine vorba despre copii cu vârste mai mici de cinci ani, portul măștii nu este recomandat. Despre aceste lucruri a vorbit și chirurgul Adina Alberts, miercuri seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Despre copiii mai mici de cinci ani, ea a afirmat: „Nu există decât o singură explicație care îmi vine în momentul acesta în minte. Este vorba că avem de-a face cu un copil și nu îl putem obliga să țină o măscuță pe nas, o să o smulgă, o să se joace cu ea, este foarte dificil. Cred că acesta este motivul pentru care îi face mai mult rău decât bine, deși idealul absolut ar fi fost, da, și copilașii să poarte măscuțe, numai că nu se va putea face asta. Plus că vine vara”.

În ceea ce privește persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice, ea a precizat că „nu pot purta măști. Ei oricum nu respiră bine. Eu am doi membri ai familiei cu emfizem pulmonar. Eu știu ce înseamnă să nu poți să respiri. Eu sunt chirurg. De 20 de ani port această mască pe față, pentru că așa îmi impune meseria. Știu cât de dificil e. Știu că în momentul în care stai trei, patru ore cu mască pe față, în condițiile în care faci un efort minim de concentrare asupra intervenției și, eventual, oxigenul îl consumi la nivelul musculaturii mâinilor, că efectuezi operația, chiar și așa, după trei ore de purtat masca, ești epuizat, pentru că organismul luptă ca să compenseze deficitul de oxigen”.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban