Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Presa francofonă, îngrijorată de preluarea președinției Consiliului UE de către România: ''Suveraniști care se îmbogățesc pe spatele UE'', ''O bătaie de cap pentru Europa''...

Presa francofonă, îngrijorată de preluarea președinției Consiliului UE de către România: ''Suveraniști care se îmbogățesc pe spatele UE'', ''O bătaie de cap pentru Europa''...

Un articol de: B1.ro - 02 Ian 2019, 18:58
Presa francofonă, îngrijorată de preluarea președinției Consiliului UE de către România: ''Suveraniști care se îmbogățesc pe spatele UE'', ''O bătaie de cap pentru Europa''... Sursă foto: Hepta.ro Politică

Presa francofonă relatează cu îngrijorare despre preluarea, de către România, a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, vorbind despre „îngrijorătoarele derive antieuropene la București” sau „o bătaie de cap în plus pentru Europa”, ori despre „suveraniști care se îmbogățesc pe spatele UE”. Ziarul francez Le Monde a publicat miercuri un editorial cu titlul „Îngrijorătoarele derive antieuropene la București', arată Hotnews.

Jurnaliștii francezi spun că, deși țara noastra este pregătită din punct de vedere tehnic, problema este una politică, întrucât PSD s-a lansat într-o vastă ofensivă împotriva justiției încă de la câștigarea alegerilor, iar scopul, deși nedeclarat explicit, este acela de a-l scăpa de închisoare pe Liviu Dragnea.

Le Monde scrie că liderul PSD vrea să mute România în tabăra puterilor suveraniste din Europa centrală, care nu există să slăbească statul de drept, pe modelul Poloniei și Ungariei. Bucureștiul va trebui să decidă în lunile următoare dacă va înscrie pe ordinea de zi a Consiliului European procedura de sancționare față de Varșovia și Budapesta pentru afectarea independenței justiției. Ziarul mai spune că, într-o țară profund europeană, PSD a reușit să avanseze ideea euroscepticismului, criticând Bruxellesul, iar discursul împotriva „influențelor din străinătate' găsește ecou în rândul populației sărace și rurale, în timp ce clasa medie și mai înstărită din zona urbană a obosit să iasă în stradă pentru a protesta.

„Cazul român este simbolul perfect al acestor suveraniști care se îmbogățesc pe spatele UE, criticând-o în același timp', scrie Le Monde. Într-unul din dosarele de corupție care îl vizează, Liviu Dragnea este acuzat că a participat la deturnarea a 21 de milioane de euro din fondurile europene. Serviciul antifraudă al Comisie a transmis dosarul justiției române și așteaptă acum decizia unor eventuale sancțiuni financiare. Dar puterea judiciară este sub presiunea executivului și ar fi periculos pentru Comisie să aștepte, arată Le Monde.

UE nu poate cu siguranță să împiedice unul dintre membri săi să asigure președinția rotativă, dar nu este obligată să se arate naivă în fața celor care o amenință din interior', este încheierea acestui editorial, semnat Le Monde

Publicația notează că România preia președinția UE pentru șase luni decisive pentru bătrânul continent și caracterizează acest eveniment, după Brexit și populism, în contextul alegerilor europarlamentare, doar o altă „grijă'.

Le Parisien scrie că PSD este moștenitorul Partidului Comunist care, „a efectuat în ultimele luni un viraj spre populism și naționalism, pe modelul vecinilor ungari și polonezi', iar țara, care era până recent una dintre cele mai eurofile de pe continent, a devenit una dintre cele mai critice voci față de Bruxelles.

„Care nu mai avea nevoie decât de asta'. Liviu Dragnea este descris de cotidianul francez drept omul forte de la București, care a fost împiedicat de o condamnare la închisoare cu suspendare să devină premier, lucru care însă nu îl împiedică să tragă sforile guvernării în încercarea de a promova o reformă a sistemului judiciar pentru a reduce la tăcere judecătorii. Populația, exasperată, a ieșit masiv pe străzi, mai scrie ziarul, citat de Hotnews.

În același timp, cotidianul îl caracterizează pe Klaus Iohannis despre „foarte pro-european'. În iulie, Finlanda va prelua președinția rotativă a UE. „Dar, până atunci, cele șase luni sub președinția română se anunță foarte lungi', mai notează cotidianul francez.S-a ascuns sub pat ca să-i facă o surpriză iubitului. El a intrat în cameră, iar ea, de pe parchet, a trăit şocul cel mare

Courrier International preia un articol din presa italiană, scriind că România preia președinția rotativă a UE, iar acest lucru nu este foarte liniștitor. 

Şi Cotidianul belgian La Libre se întreabă dacă România, „sinonimă cu corupția și deriva populistă', este în măsură să prezideze UE, preluând criticile șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care spunea la sfârșitul anului trecut că țara noastră este pregătită tehnic, însă nu crede că a înțeles pe deplin ce implică președinția Consiliului UE.
 

Citeşte mai multe despre:   Le Monde,   Le PArisien,   UE