Presa internațională, despre Ludovic Orban: Premierul român s-a distanțat de omologul său maghiar, Viktor Orban, după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul UE și planul european de relansare

Presa internațională, despre Ludovic Orban: Premierul român s-a distanțat de omologul său maghiar, Viktor Orban, după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul UE și planul european de relansare
Foto: gov.ro

Reacția premierului Ludovic Orban, în contextul blocării de către Ungaria și Polonia a bugetului multianual al UE și a planului european de relansare, face înconjurul presei internaționale. Cele două state din centrul Europei nu sunt de acord cu condiționarea accesului la fondurile europene de respectarea principiilor statului de drept, atitudine criticată de șeful Guvernului de la București, care spune că poziția adoptată de Ungaria și Polonia „afectează negativ întreaga Uniune Europeană”.

Politico.eu:Ungaria și Polonia trebuie să dea înapoi în lupta pe bugetulUE, spune premierul României

Într-o declarație pentru Politico.eu, Ludovic Orban a susținut că cele două țări ar trebui să accepte respectarea statului de drept ca o condiție a accesului la fondurile europene pentru a se ajunge astfel la un acord asupra bugetului UE și a planului de relansare economică post-pandemie.

”Guvernele țărilor care se opun acestei condiționalități trebuie să înțeleagă că este necesar să se construiască încrederea publică în jurul acestui program care este extrem de important pentru relansarea economiei întregii Europe, și în beneficiul cetățenilor din Polonia și Ungaria. (…) Nu cred că un guvern le poate spune propriilor cetățeni că acest plan ar trebui blocat. (…) Toți contribuabilii din țările membre UE ar trebui să aibă garanția că banii sunt folosiți corect”, a declarat Ludovic Orban pentru sursa citată.

Euronews: Orban vs Orban.România apără UE după veto-ul Ungariei și Poloniei

La rândul lor, jurnaliștii de la Euronews scriu că premierul României s-a distanțat de omologul său maghiar, Viktor Orban, după ce Ungaria și Polonia au blocat prin veto adoptarea bugetului multianual al Uniunii Europene și a planului de redresare economică, din cauza criteriului referitor la respectarea statului de drept.

În acest context, Euronews citează o declarație a lui Ludovic Orban pentru AFP, în care șeful Executivului român a atras atenția asupra faptului că blocarea adoptării acestei decizii are consecințe asupra întregii Uniuni Europene.

„Blocarea adoptării unei decizii privind planul de redresare afectează negativ întreagaUE, inclusiv pe cetățenii Ungariei și Poloniei. (…) Este interesul tuturor, inclusiv al oricărui cetățean maghiar, ca planul de redresare să fie adoptat cât mai curând posibil, deoarece fiecare cetățean maghiar poate beneficia de el, alături de cetățenii celorlalte țări”, a spus Ludovic Orban pentru AFP.

Deși s-a declarat încrezător că „în cele din urmă se va ajunge la un acord”, premierul României a respins argumentele omologilor săi din Budapesta și Varșovia, subliniind că „respectarea standardelor statului de drept este o garanție pentru fiecare contribuabil că banii vor fi cheltuiți corect, în interesul public”, mai notează jurnaliștii de la Euronews.

Bloomberg:Premierul român spune că îi va ține pe populiști la distanță, în ciuda coronavirusului

Și jurnaliștii de la Bloomberg au discutat cu prim-ministrul de la București, publicând ulterior un articol sub titlul ”Premierul român spune că îi va ține pe populiști la distanță, în ciuda virusului”.

”Premierul României este convins că pandemia de COVID-19 care a declanșat o gravă criză economică nu îl va împiedica să formeze o majoritate solidă după alegerile din luna decembrie”, se arată în textul publicat de Bloomberg.

Ludovic Orban a declarat pentru sursa citată că are ”încredere în judecata bună a cetățenilor”.

”Cred că își vor da seama că am preluat guvernarea țării într-o perioadă foarte dificilă. A trebuit să luptăm nu numai împotriva pandemiei, ci și a unui parlament ostil și am reușit să menținem România pe linia de plutire”, a declarat Ludovic Orban pentru Bloomberg.

Aceeași publicație amintește că, timp de un an, Orban a condus un guvern într-un context politic dificil pentru că adversarii social-democrați au continuat să dețină controlul în Parlament.

După alegerile parlamentare, Orban a spus că va negocia o nouă alianță de guvernământ cu toate partidele, cu excepția PSD.

Urmăriți B1TV.ro și pe