Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Președintele AEP a făcut anunțul: Când ar putea fi aplicat votul electronic și cum vor arăta alegerile viitoare din diaspora

Președintele AEP a făcut anunțul: Când ar putea fi aplicat votul electronic și cum vor arăta alegerile viitoare din diaspora

Un articol de: Redacția B1.ro - 27 Iun 2019, 16:39
Președintele AEP a făcut anunțul: Când ar putea fi aplicat votul electronic și cum vor arăta alegerile viitoare din diaspora Politică

Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, susține că votul electronic ar putea fi aplicat în anul 2024, potrivit Agerpres.

PANICĂ LA PRO TV! EMOȚII PENTRU CELEBRUL CABRAL! S-A ÎNTÂMPLAT LA MARE! SALVATORII AU INTERVENIT DE URGENȚĂ

„Votul prin corespondenţă să aplică numai pentru diaspora. (...) Am testat votul prin corespondenţă, acum testăm şi vot anticipat în străinătate. Am văzut că votul prin corespondenţă, din nefericire, nu a fost un succes decât din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al prezenţei nu a fost. Încercăm de această dată şi vedem pentru un eventual Cod electoral pentru anul 2024 să prevedem măsuri pentru toţi cetăţenii României în mod egal. (...) 

BOMBĂ ÎN LUMEA MUZICII! CU CINE S-A COMBINAT ANTONIA! LUI ALEX VELEA I-A PICAT FAȚA! S-A AFLAT TOT

Sunt convins că lucrurile vor fi preluate pe viitor pentru ca în 2024 să fie aplicabile pentru toţi cetăţenii români, inclusiv votul electronic, dacă avem ocazia să-l testăm. Sperăm ca printr-o OUG să căpătăm această posibilitate de a testa votul electronic, pentru că în acest pachet de legi nu a rămas propunerea noastră să dezvoltăm acest sistem de vot. Sistemul de vot trebuie pilotat, trebuie văzut cum funcţionează şi abia apoi să-l aplici tuturor tipurilor de alegeri", a declarat preşedintele AEP, la Parlament.

DOLIU ÎN LUMEA MUZICII! S-A STINS DIN VIAȚĂ LA DOAR 49 DE ANI! MAREA STEA A PLECAT LA CERURI (FOTO)

În acest context, oficialul a explicat că statul român a creat mai multe posibilităţi pentru ca cetăţenii români să voteze în număr cât mai mare în străinătate prin soluţiile implementate în actul normativ privind votul în diaspora.

„Sunt foarte multe facilităţi (acordate prin actul normativ - n.r.). Totul depinde într-un final de cetăţenii români care se prezintă la vot, nu poţi să stabileşti câţi cetăţeni vor veni la vot, ştim doar din informaţiile pe care le avem că există un număr de peste trei milioane de cetăţeni în străinătate, care staţionează în străinătate, dar nu putem să preconizăm. Nu ştim dacă aceste soluţii vor rezolva în totalitate problema (votului din diaspora - n.r.), dar cel puţin am creat cele trei variante să avem un vot anticipat, votul prin corespondenţă, cât şi simplificarea procedurii la secţia de votare. Statul român a creat acum mai multe posibilităţi pentru ca cetăţenii să voteze în număr cât mai mare în străinătate", a spus acesta.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru votul în diaspora a acordat joi raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale.

Potrivit unor prevederi din actul normativ, votul în diaspora se va desfăşura pe parcursul a trei zile - vineri, sâmbătă şi duminică, iar alegătorii care în ultima zi a votării - duminică - se află la rând la secţiile de votare din străinătate pot vota în continuare până la ora 23,59.
De asemenea, Comisia specială de Cod electoral a stabilit, pentru diaspora, la alegerile prezidenţiale, alături de votul clasic, să funcţioneze şi votul prin corespondenţă şi cel anticipat. 

Citeşte mai multe despre:   Autoritatea Electorala Permanenta