Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Președintele Iohannis a pledat la Bruxelles pentru consolidarea Parteneriatului Estic

Președintele Iohannis a pledat la Bruxelles pentru consolidarea Parteneriatului Estic

Un articol de: Redacția B1.ro - 13 Mai 2019, 23:03
Președintele Iohannis a pledat la Bruxelles pentru consolidarea Parteneriatului Estic Foto: presidency.ro Politică

Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni, la Bruxelles, la o întâlnire cu reprezentanţii statelor din cadrul Parteneriatului Estic, context în care a pledat pentru consolidarea acestei structuri, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul intervenţiei sale, şeful statului s-a referit la importanţa Parteneriatului Estic, o iniţiativă care, de la lansarea sa în 2009, s-a dovedit a fi benefică pentru ambele părţi, contribuind la extinderea ariei de prosperitate şi securitate în vecinătatea estică a Uniunii, în baza unui set comun de valori şi a convergenţei treptate a politicilor, şi care a condus la apropierea statelor partenere de comunitatea europeană de valori, în funcţie de obiectivele şi ambiţiile fiecărui stat partener.

„Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru necesitatea continuării angajamentului Uniunii Europene în vecinătatea sa estică şi pentru consolidarea acestui parteneriat de importanţă strategică, cu scopul de a crea o Europă mai puternică pentru toţi cetăţenii", arată Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a amintit că declaraţia adoptată la Summitul de la Sibiu reafirmă în mod clar responsabilitatea comună a statelor membre şi a instituţiilor europene de a face Uniunea mai puternică şi de a recunoaşte perspectiva europeană a altor state din Europa.

„Preşedintele României a accentuat faptul că Uniunea va acţiona în continuare în funcţie de nivelul de ambiţie al partenerilor estici, respectând alegerile individuale ale acestor state. Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că Uniunea aşteaptă un angajament politic continuu din partea ţărilor partenere în ceea ce priveşte punerea în aplicare a angajamentelor luate în relaţie cu UE referitoare la respectarea setului comun de norme şi valori, promovarea statului de drept, funcţionarea sistemului judiciar şi dezvoltarea unor economii transparente", se mai precizează în comunicat.

Întâlnirea cu reprezentanţii statelor din cadrul Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) a avut loc la invitaţia preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cu ocazia aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic.

La întâlnire au luat parte şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate al Uniunii Europene, Federica Mogherini. Preşedintele Iohannis a participat la eveniment în calitate de şef al statului care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, au participat Johannes Hahn, comisar european, Carl Bildt, fost prim-ministru şi fost ministru de afaceri externe al Suediei, Radoslaw Sikorski, fost ministru de afaceri externe al Poloniei, şi Timo Soini, ministrul afacerilor externe din Finlanda.